20.9 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialA 7-a mineriada, la Arcelor Mittal Galati

A 7-a mineriada, la Arcelor Mittal Galati

» Cea de-a 7-a mineriada va avea loc pe 1 iulie, cand, conform calculelor organizatorilor, 10.000 de mineri si siderurgisti vor protesta.

Ideea organizarii unui protest comun, al minerilor si siderurgistilor, a aparut zilele trecute, in timpul pichetarii sediului Ministerului Muncii de catre reprezentantii Sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal, cand oferta minerilor din Valea Jiului i-a fost comunicata liderului Sindicatului Solidaritatea, Gh. Tiber, de catre unul din liderii minerilor. Tiber spune ca a primit asigurari din partea sindicatelor miniere ca nu vor sustine revendicari politice si nici nu vor participa la protest liderii compromisi la alte mineriade.

 

Ziua aleasa pentru protest este 1 iulie, adica "Ziua Magistratului", pentru ca principalele revendicari sunt orientate impotriva slabei calitati a actului de justitie, cei de la Solidaritatea cerand initierea unui proiect de lege prin care sa fie introduse sanctiuni severe impotriva judecatorilor care dau sentinte eronate.

 

Conform presedintelui Solidaritatii, vor fi si revendicari care vizeaza politica statului roman fata de companiile multinationale, "carora li se acorda facilitati peste facilitati, li se vand si sufletele oamenilor". "Vor veni si minerii, metalurgistii de peste tot si ii vom obliga pe guvernanti sa faca ceva, sa schimbe Constitutia, sa fie normalitate in tara. Am vorbit ca de 1 iulie trebuie sa existe o mare actiune, de «Ziua Magistratului», am spus la Galati sau la Bucuresti. Vom discuta cu partenerii nostri din Slatina si din Valea Jiului si vom vedea unde si cum il vom tine, probabil la Bucuresti. Am vrea sa fie unul de cel putin 10.000 de oameni", a declarat Gheorghe Tiber. Cum amintirile celorlalte mineriade nu au fost uitate si este aproape sigur ca autoritatile din Bucuresti nu vor autoriza un protest al minerilor in centrul Capitalei, este cel mai probabil ca protestul de pe 1 iulie sa aiba loc la Galati.

 

Sindicatul Solidaritatea va fi asistat in organizarea acestui miting de "Confederation Generale du Travail" (CGT) din Franta, care a sustinut si greva minerilor de la Dacia Pitesti.

Doi dintre reprezentantii CGT, Philippe Verbeke si Cristian Pilicapowski, au participat si la mitingul Solidaritatii de la Bucuresti si au declarat la Galati ca sustin actiunile acestui sindicat, pentru ca ArcelorMittal ar trebui sa respecte normele legislative europene referitoare la dialogul social, conditiile de munca si salarizare, siderurgistii fiind indreptatiti sa ceara majorari salariale din moment ce compania anunta anual realizarea unor profituri consistente, iar salariul mediu al unui siderurgist francez este de 2.200 euro.

SPECIALISTUL
 Pana la miscarea de protest din "Ziua Magistratului", liderii Sindicatului Solidaritatea isi propun noi proteste la combinatul din Galati. Actualul CCM de la ArcelorMittal expira pe 14 iunie si asa cum prevede legea negocierea noului contract trebuia sa inceapa pe 13 mai, iar daca pana pe data de 28 mai administratia nu va raspunde solicitarilor Sindicatului Solidaritatea si US Forum de incepere a negocierilor, cele doua sindicate vor declansa conflictul de interese.

Cele mai citite

Scandal de nepotism la un colegiu din București. ANI a sesizat parchetul

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul după ce a descoperit că Vasilica Felicia Stroe, director al Colegiului Tehnologic "Viaceslav Harnaj" din București,...

Presa spaniolă anunță că Vinicius Junior va câștiga Balonul de Aur!

Publicația spaniolă Marca a anunțat că Vinicius Junior va câștiga Balonul de Aur 2024, devenind astfel cel mai bun fotbalist al lumii. Prestigioasa gală...

Un tânăr de 21 de ani a găsit pe stradă un portofel plin cu bani și a mers imediat la poliție ca să-l predea

Ieri, un tânăr de 21 de ani, a găsit, pe bulevardul Constantin Brâncuși, din Târgu Jiu, un portofel care conținea o sumă considerabilă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă