3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Suflu nou in fondurile pe actiuni

Suflu nou in fondurile pe actiuni

» Intrarea in piata a sase fonduri noi a revigorat temporar fluxurile de capital din categoriile fondurilor cu riscuri mai ridicate.

» Pana la o revenire decisiva a trendului, micii investitori si prefera plasamentele monetare sau in obligatiuni.

Luna aprilie pare ca a readus banii investitorilor in fonduri profilate pe actiuni. Ultima raportare a Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) arata ca intrarile nete de capital, adica diferenta dintre subscrieri si rascumparari, depasesea, la sfarsitul lunii aprilie, 20,1 milioane de lei, ceea ce ar sugera redeschiderea apetitului pentru plasamente cu risc mai ridicat.
Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul fondurilor diversificate, unde riscul este ceva mai redus, dar mai mare totusi decat in cazul fondurilor de obligatiuni sau al celor monetare. Una peste alta, intrarile nete pe cele doua categorii de fonduri (actiuni si diversificate) – care impreuna detin aproape trei sferturi din activele totale ale celor 47 de fonduri deschise -– se apropie de 40 de milioane de lei. Intrarile nete de capital in celelalte doua tipuri de fonduri – preferate de investitorii cu obiective mai conservatoare, deci si cu asteptari mai mici in ce priveste randamentele – au fost in aprilie de 7,2 milioane de lei iar banii s-au indreptat cu predilectie catre fondurile profilate pe obligatiuni.

Dar chiar s-a redesteptat apetitul pentru risc sau aparentele cifrelor pot fi inselatoare? Sa vedem de unde au venit banii. Sunt investitori mici sau investitori cu ceva mai multa putere financiara?
O analiza mai amanuntita pe datele UNOPC arata ca infuzia a venit, de fapt, de la fonduri nou-intrate pe piata si mai putin de la cele existente. OTP cu trei fonduri si, mai recent, Zepter cu alte trei sunt sursele care au sustinut practic, in aprilie, talerul pozitiv al balantei intrari-iesiri de capital, atat pe zona fondurilor de actiuni, cat si pe cea a celor diversificate. Contributia OTP AvantisRO si Zepter Actiuni, de pilda, a fost, potrivit datelor UNOPC, de peste 18 milioane de lei, din surplusul de 20 de care aminteam la inceput. In rest, in ambele cazuri, atitudinea investitorilor a fost mai degraba rezervata.
Cele mai semnificative subscrieri nete din categoria "actiuni" au fost la BCR Expert – 3 milioane de lei – unul dintre fondurile de marime medie in categoria sa, din punctul de vedere al valorii activelor nete (aprox. 18 milioane lei). Partea plina a paharului este ca din 15 fonduri doar trei au inregistrat sume de bani retrase mai mari decat cele subscrise, iar diferentele nu au fost totusi majore. Aproape la fel si in cazul fondurilor diversificate. In afara injectiei financiare de la OTP Balansis si Zepter Mixt, cuvantul de ordine a fost asteptarea.

Cum bursa romaneasca nu da semne hotarate de revenire (saptamana aceasta BET-FI a marcat noi minime iar BET inca se mai chinuie sa depaseasca un prag decisiv), micii investitorii in fonduri nu prea au cum sa faca miscari decisive. Pentru cei cu plasamente existente, iesirea ar insemna marcarea pierderilor care, in cazul fondurilor pe actiuni, pot trece si de –35%, de la inceputul anului 2008.
Cine are cash, s-ar putea orienta insa catre fondurile nou-intrate in piata; argumentul ar fi ca acestea nu poarta povara scaderilor din ultimele patru luni si, la o revenire a bursei, randamentele lor se vor putea instala usor in fruntea clasamentelor.

Cele mai citite

Tensiuni între Colegiul Medicilor și CNAS: Actele adiționale pentru 2025, sub semnul întrebării

Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă