3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialEuropenilor le pare rau ca s-au grabit sa primeasca Romania in UE

Europenilor le pare rau ca s-au grabit sa primeasca Romania in UE

» Multi oficiali europeni sustin ca decizia integrarii in UE a Romaniei si Bulgariei a fost prematura, in special din cauza problemelor interne.

» Ministrul Agriculturii se pregateste sa plece expert la UE.

Un raport preliminar al Comisiei Europene din luna aprilie arata ca Romania se confrunta cu probleme atat de mari in justitie si agricultura incat este posibila aplicarea clauzelor de salvgardare, potrivit postului Radio Europa Libera. La Bucuresti insa reprezentantii Executivului sunt convinsi ca acest lucru nu se poate intampla. Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, citat de Hotnews, nu confirma, pe de alta parte, existenta unui raport preliminar, desi in acelasi timp vorbeste despre un raport complet privind progresele Romaniei si Bulgariei. Este vorba despre Raportul anual, care in mod traditional este dat publicitatii la inceputul lunii iulie. Gray sugereaza insa ca reprezentantii Comisiei stiu exact care sunt vulnerabilitatile Romaniei, in urma asa-numitului "mecanism de verificare si cooperare pe justitie", care inseamna redactarea unor prerapoarte periodice.

 

Bucurestiul nu a rezolvat inca problema marii coruptii, fiindca nici un inalt demnitar nu a fost trimis in judecata deocamdata, nu a modificat Codul penal si nu are inca metodologia pentru functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al ministerului de resort ne-a spus ca "s-au facut progrese" de la ultimul raport al Comisiei. Unul dintre acestea este, in opinia purtatorului de cuvant, faptul ca Agentia Nationala de Integritate (ANI), institutia care trebuie sa verifice averile demnitarilor, a devenit operationala. In privinta problemelor din agricultura, ministrul Ciolos ne-a explicat ca nici acum "nu sunt toate lucrurile perfecte" si ca Romania "a intrat intr-un proces normal si nu mai este sub stricta supraveghere". In plus, ministrul Agriculturii argumenteaza ca nu se mai pune problema activarii unei clauze de salvgardare care ne-ar priva de 25% din fondurile alocate de UE pe agricultura, deoarece Romania a reusit sa convinga Comisia ca "exista elemente minime de siguranta ca banii ajung unde trebuie". Surse bine informate sustin ca ministrul Dacian Ciolos se pregateste de o cariera de expert european.

Ministrul Agriculturii ne-a confirmat ca a luat in calcul aceasta posibilitate pentru ca este foarte interesat sa urmareasca domeniul politicii agricole, motivat fiind si de faptul ca nu si-a dorit in mod explicit sa "avanseze in administratie".

» Scepticismul legat de aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, desi nu este impartasit la Comisia Europeana, este insa confirmat de Mike Emerson, analist la Centrul pentru Politici Europene. Acesta sustine ca "opinia dominanta la Bruxelles este ca membrii Consiliului European au gresit cand le-au garantat celor doua tari admiterea in 2007 sau 2008".

Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă