0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialFictiunea electorala

Fictiunea electorala

Alegeri libere si corecte: formula a facut epoca. Fara conditia minimala a corectitudinii procesului electoral, legitimitatea guvernari, fie ea locala sau nationala, nu este asigurata. si fara legitimitate guvernarea nu poate functiona. Dar cat de corecte mai sunt alegerile astazi? Ori, poate, tocmai datorita noii sensibilitati democratice, vechile practici tolerate prea multa vreme au devenit inacceptabile?

Dupa ce America a trecut prin experienta contestarii alegerilor din Florida in 2000, mitul alegerilor corecte s-a clatinat. si iata ce se intampla pe la altii: in ultimul numar din Marianne este prezentata o posibila frauda electorala la Carcassonne, in France Midi, la recentele alegeri municipale din martie 2008. Faptele: un sofer de la primarie si un vanzator de kebab ar fi recenzat electorii absenti la alegerile municipale si ar fi contribuit la atribuirea unor procuri false in numele acestora. Caci in Franta se voteaza si prin procura. Ar fi vorba de cateva zeci de cazuri, in conditiile in care diferenta dintre liste a fost de doar 56 de voturi. Dincolo de constatarea deja redundanta ca fiecare vot conteaza, situatia in care, precum in Carcassonne, cele cateva voturi distanta ar putea fi rezultatul unei fraude nu ne descrie o anomalie franceza, ci universala: tentatia puterii. Cei ce sunt la putere nu sunt dispusi sa o cedeze doar in urma votului. si, cand rezultatele sunt apropiate, tentatia creste invers proportional cu procentele ce diferentiaza candidatii sau partidele.

si tot in France Midi s-a derulat cu ocazia acelorasi alegeri deja celebra "afacere a sosetelor", de data aceasta la Perpignan. Acolo un elector vigilent a surprins un presedinte de birou de vot, Georges Garcia, in flagrant delict. Acesta, suspectat de rele practici, scotea din soseta zeci de plicuri cu voturi pe care urma sa le introduca in urna. Incredibil? Sa nu existe asa ceva si in Romania? Ori poate ca diferenta ar fi ca in France Midi opinia publica mai si reactioneaza.
si tot din Franta a provenit si modelul "falsilor alegatori". Acum cativa ani, scandalul "falsilor alegatori", apropiati ai unui primar inregistrati pe listele electorale fara a avea dreptul, a facut prima pagina. In schimb, la noi, unde nu se voteaza prin procura, jocul cu listele electorale, de la introducerea "alegatorilor fictivi" la modificarea componentei acestora, e oricand posibil. Poate ca nu e doar un simplu accident ca listele electorale permanente nu sunt niciodata in ordine. si, ca o compensatie, daca tot nu exista votul prin procura, si nu mai vor putea fi folositi nici turistii electorali, poate fi utilizata in schimb urna mobila.

Dar pentru cei ce vor cu orice pret sa ajunga la putere prea putin conteaza ca prin compromiterea procesului electoral sunt puse sub semnul intrebarii atat guvernarea, cat si democratia. Lipsiti de orice simt moral, fara nici o orientare ideologica, urmarindu-si insa obiectivele pe termen scurt, acestia discrediteaza orice partid. si cand fenomenul nu mai e doar un accident oarecare, ci loveste chiar in inima sistemului asa-zis democratic, si votul, si democratia devin simple fictiuni.

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă