» Angajatii restaurantelor si barurilor din statiunile constantene nu fac fata comenzilor.
» Turistii asteapta mai mult de o ora pentru a fi serviti.
» Patronii promit la vara un numar mai mare de muncitori.
Turistii care s-au aflat in acest weekend pe litoral au fost tratati cu aceeasi indiferenta afisata de catre angajati in timpul minivacantei de 1 Mai. Pentru o banala cafea, clientii au avut de indurat zeci de minute de asteptare. Paradoxul este ca totul se intampla in afara sezonului estival, cand terasele nu au mai mult de zece mese ocupate. "La sfarsitul acestei saptamani am ales sa petrecem timpul liber in statiunea Mamaia, la o terasa din zona Casino. Ne-am asezat la masa la ora 21.00 si ni s-a luat comanda de abia peste 30 de minute. Am asteptat aproape o ora sa ni se aduca bautura ceruta. In tot acest timp nimeni nu s-a sinchisit sa ne mai bage in seama. Am fost nevoiti sa ne ridicam de la masa si sa-i tragem de maneca pe ospatari pentru a fi serviti. Am aflat ca oamenii uitasera ca trebuie sa ne mai aduca si noua bauturile. Este inadmisibil sa fii servit in mai mult de o ora.
Ma intreb cat trebuia sa stam in cazul in care doream sa si mancam", a declarat Mihaela Pascu, turist. Aceste incidente au devenit o rutina pe litoralul romanesc, unde vorba "clientul nostru, stapanul nostru" nu se mai aplica nici macar in cazuri exceptionale. La o terasa cu 80 de mese din Mamaia lucreaza, in prezent, patru ospatari. Acelasi numar de angajati a fost si in perioada 1-4 mai, cand toate barurile si restaurantele au fost ocupate la capacitate maxima. Nu e de mirare ca turistii si-au pus mainile in cap si au inghitit in sec cand a venit vorba de tratamentul primit pe durata sejurului la mare.
CONSECINTE
» Angajati… nevoie mare
"Suntem patru oameni la 77 de mese. Acum nu ne plangem pentru ca nu sunt prea multi clienti. In urma cu doua saptamani, in data de 1 mai, a fost mai grav pentru ca aveam toate locurile ocupate. Nu a fost adus nici un ajutor la servire si am muncit peste masura. Am avut turisti care s-au ridicat de la masa fara sa mai astepte comanda. La vara vom fi mai multi angajati si nu cred ca vor mai exista probleme", a declarat un ospatar care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Ramane de vazut daca turistii vor avea parte de o servire mai buna la vara, atat timp cat angajatii nu fac fata acum, la maximum zece mese ocupate.