» Statiunea ardeleneasca era considerata drept una dintre cele mai bune din lume, pe vremea Imperiului Habsburgic
» Apele minerale de aici au proprietati asemanatoare cu cele de la Vichy sau Karlovy Vary
Cu 236 de ani in urma, oficialitatile din Viena consemnau pentru prima data pe harta imperiala Sangeorzul drept statiune cu ape minerale. Captivate in mai multe izvoare, apele minerale de aici detin calitati terapeutice deosebite, asemenea vestitelor ape de la Karlovy Vary (Cehia) si celor din Vichy-Chomel din Franta. Cunoscute sub denumirea "Hebe", sunt apele cele mai bogate in calciu din sud-estul Europei. In loc sa atraga turisti de toate varstele, din toate colturile lumii, care sa se recreeze si trateze aici, statiunea este inca, in ciuda investitiilor care au inceput sa apara, captiva pensionarilor, in timp ce izvoarele amenajate sunt devastate de tinerii care se distreaza prin spartul geamurilor.
Ii vezi de departe. Putini si prost imbracati isi umplu, cu mainile tremurande, sticlutele atarnate in hamuri de cauciuc. Duc sticla la gura si sorb apa cu miros intepator, cu speranta ca la sfarsitul tratamentului le va fi mai bine. Sute de pensionari vin la Sangeorz Bai cu bilete de tratament. Isi taraie picioarele pe holurile hotelurilor, mai pun deoparte cateva conserve pentru intoarcerea acasa, dardaie de frig atunci cand caldura din stabilimentele in care sunt cazati lasa de dorit. Sursa apelor-medicament este falia Maieru-Parva-Valea Cormaitei, unde apele se aduna de la mari distante, in scurgerea lor vin in contact cu bioxidul de carbon ce vine pe falia subterana a Rodnei, de unde primeste o presiune foarte mare. In conditii de presiune, bioxidul de carbon se dizolva in apa de infiltratie; la fel sunt dizolvate si substantele minerale. Aceste ape minerale carbogazoase, bicarbonatate, clorurate, sodice, magneziene, slab bromurate si iodate, impreuna cu namolul mineral de izvoare au facut, potrivit localnicilor, adevarate minuni si vindecari miraculoase de-a lungul anilor. Sunt utile in tratamentul bolilor tubului digestiv, al afectiunilor hepato-biliare, al unor boli de nutritie, reumatism cronic, nevroze astenice si boli varicoase.
Bucurii de pensionar
Varstnicii se trateaza cu bai minerale, de plante medicinale, bai cu bule de gaz, parafina, cataplasme cu namol mineral. Nu lipseste electroterapia, masajul, cultura fizica minerala, injectiile cu apa minerala, acupunctura si chiar fitoterapia. Cazati in special in cele doua hoteluri gigantice de 640 si 914 locuri, mult prea mari pentru a fi cu adevarat profitabile, pensionarii sunt abonatii statiunii care incearca sa se desprinda de trecut si sa evolueze. Pentru realizarea acestui deziderat, statiunea are nevoie de o gama mult mai larga de servicii care sa atraga o infuzie de sange tanar.
Vise pentru tineri
Datorita apelor de care dispune, statiunea balneoclimaterica Sangeorz-Bai are o importanta deosebita pentru turismul romanesc, insa fara o schimbare de macaz aceasta va fi sortita decesului sau rezervata pensionarilor. si asta nu ar fi cel mai negru scenariu. Ceea ce lipseste statiunii este promovarea, care sa atraga si alti turisti decat pensionarii care au cumparat cu pret redus, prin Ministerul Muncii, un bilet de tratament. Localnicii isi amintesc cu nostalgie de vremurile de glorie ale statiunii si au si uitat de cand nu le-a mai batut in poarta un turist dornic de cazare, in cautarea recreeri montane.
Infrastructura la pamant
Stradutele stramte si pline de gropi, drumuri care se infunda cand te astepti mai putin, izvoare devastate si puturile ucigase de aerisire ale mofetelor, nesecurizate. Cladiri lasate in paragina, blocuri de un cenusiu trist si obiective turistice mult prea putine dau statiunii un aer de orasel minier incremenit in timp. Tinerii turisti, dar si cei din localitate, opteaza, in general, pentru singurul restaurant cu specific romanesc din centrul statiunii. Mancarea este excelenta si tot aici are loc, la sfarsit de saptamana, discoteca. Insa, un punct turistic cultural, cu o valoare inestimabila, capabil sa aduca la Singeorz turistii de peste hotare, este Muzeul de Arta Comparata, unic in tara.
Un muzeu unicat
Invelis al sufletului artistului plastic Maxim Dumitras, muzeul este dovada vie ca nimic nu se pierde, totul se transforma. Muzeul viu de aici constituie, asa cum se spune si pe site-ul sau, "un spatiu al legitimarii, dovada a comunicarii, a timpului care nu greseste in selectie, a faptului ca din toata experienta umana ceea ce este valabil ramane undeva". Peste o suta de artisti expun aici, intr-o armonie desavarsita, iar pe simeze si in spatiile de depozitare sunt pastrate peste 1500 de obiecte de arta contemporana, inspirate din arta populara. Pictori importanti, poeti si oameni de cultura se intalnesc periodic la Sangeorz pentru a asista sau pentru a fi ei insisi in centrul evenimentelor culturale organizate aici. Nu in ultimul rand, Sangeorzul a devenit in ultimii ani, un punct fierbinte si pe harta literaturii romanesti, prin poetii contemporani importanti care vietuiesc aici, si care au organizat intalniri literare, seminarii si festivaluri de poezie la care au participat nume mari. Degradarea avansata de care pare atinsa statiunea poate fi, astfel, salvata prin cultura.