4.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialPlasamente la dospit

Plasamente la dospit

Sectorul producatorilor de paine este reprezentat la BVB de 13 emitenti. Nu intamplator am ales acest sector deoarece el face parte dintr-un domeniu economic mai larg, si anume cel alimentar.

De ce tocmai alimentar si mai ales acum? Motivul e conjunctura actuala, cand problema care framanta majoritatea statelor lumii, bogati sau saraci, este cresterea ratei inflatiei cauzata in special de cresterea pretului alimentelor si al petrolului. Anul trecut, Romania s-a confruntat cu seceta din timpul verii si din acest motiv productia de grau a fost cea mai scazuta din 1990 (3 mil. tone), ceea ce a creat treptat presiune asupra cresterii pretului painii. In ciuda cresterii pretului la grau (1,1 lei/kg), consumul de paine nu a scazut, aducandu-le beneficii importante brutarilor. Pe fondul folosirii fondurilor europene nerambursabile (8 mld. euro pana in 2013) si al unui an agricol mai bun, brutarii apreciaza ca vor avea venituri in crestere cu peste 20% fata de 2007.

Dintre emitentii reprezentativi ai sectorului am ales pentru analiza tehnica SC Titan SA din Bucuresti (simbol MPN). Aceasta a avut o evolutie interesanta in ultimele 12 luni (profit 11 mil. lei; PER 13; P/Bv 1,43, EPS 0,03). La bursa, actiunea a evoluat insa contrar indicatorilor si sub valorile indicelui BET-C; deprecierea actuala a pretului actiunii fata de maximul din mai 2007 este de 39,8% (de la 0,5800 la 0,3490 lei) dupa o apreciere de 12,5% fata de minimul anului de 0,3100 lei inregistrat in martie 2008. Caracteristica sectorului este lichiditatea foarte scazuta (joi volumul la MPN a fost cu putin peste 1.500 lei), fapt datorat in principal free floatului foarte scazut de 2,53%. Putem evidentia faptul ca volumul tranzactiilor din ultimele 52 de saptamani reprezinta 90% din capitalizarea bursiera actuala de 142,6 mil. lei, adica un volum bun comparativ cu cel al suratelor ei (70% SPCU sau 38% MOIB).

Evolutia actiunii MPN pe termen mediu este descendenta, marcata prin variatii zilnice mari de pret, de ambele parti ale zonei neutre. Volatilitatile maxime au fost putin peste ±/- 10%, iar ele s-au realizat si pe volume semnificative (de cel putin 20-30 de ori mai mari decat volumul curent), element care trebuie retinut de cei interesati.
O alta caracteristica tehnica este ca joi, ca urmare a cresterii contrare evolutiei bursei, cu 2,95%, pretul MPN a strapuns din nou linia mediei mobile simple de 50 de zile (SMA 50), ceea ce ar indica o tendinta de crestere pe termen foarte scurt determinata de pastrarea liniei pretului sub linia mediei mobile de 200 de zile (SMA 200), aflata in conjunctura actuala in zona valori de 0,4050 lei.  

O confirmare a tendintei actuale de crestere este oferita de semnalul oscilatorului parabolic SAR aflat chiar in partea superioara a intersectiei cu linia pretului, aratand o schimbare de directie clara.
Pentru ultimele 30 de zile, se observa ca evolutia pretului se afla intr-un triunghi, iar in ultimele trei zile se constata o strapungere a liniei pretului MPN in partea superioara a triunghiului. Miscarea actuala este similara cu realizarea unui asa-zis breakout, care tinde sa largeasca intervalul dintre benzile Bollinger si pozitionarea trendului in afara benzii superioare, ceea ce poate induce variatii semnificative in piata. Daca aceste miscari vor fi urmate si de o crestere evidenta a lichiditatii, atunci putem spera ca pretul sa testeze urmatorul prag de rezistenta din zona valori de 0,3700 lei. Avand in vedere istoricul acestei actiuni, exista posibilitatea ca variatiile zilnice din urmatoarea perioada sa oscileze intre limita minima de 0,3200 si cea maxima de 0,3650 lei.

Desigur ca cei preocupati de analiza tehnica isi pun legitima intrebare daca breakout-ul realizat nu este unul fals si daca acest triunghi este/nu este unul simetric, adica vom avea sau nu inca doua puncte de referinta de crestere 3 si 4, pe langa primele puncte 1 si 2  indicate pe grafic si, implicit, un avans progresiv pentru urmatoarea evolutie.
Concluzia ar fi ca nu avem un triunghi simetric si breakout-ul este unul fals, iar pretul se poate intoarce. Asa ca este posibil ca pretul sa nu strapunga nivelul de rezistenta urmator de la 0,4000 lei si astfel inscrierea pretului MPN pe un trend major crescator sa se amane o perioada de cateva zile bune (4-7), timp in care vom vedea si ceva minime locale, insa mai sus decat minimele anterioare.

Cele mai citite

Incendiu puternic în Piața Matache din Capitală: Avertizare RO-ALERT pentru populație

Sâmbătă dimineață, un incendiu de proporții a cuprins mai multe magazine din Piața Matache, situată pe strada Cameliei, Sectorul 1 al Capitalei. Din cauza...

Firma Kensington Communication, plătită de PNL, l-a promovat pe Călin Georgescu pe Tik Tok. Firma se apără și a depus plângere penală pentru deturnarea,...

„Kensington Communication va depune o plângere penală pentru ca organele abilitate să cerceteze deturnarea, atacarea cu boţi și/sau clonarea campaniei realizate de Kensington, la...

Avertizare meteo: Cod galben de ninsori viscolite și polei în sud-estul României

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru ninsori viscolite și polei în județele Tulcea, Constanța, și partea de est...
Ultima oră
Pe aceeași temă