17.5 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialAntena 3 tine CNA in sah

Antena 3 tine CNA in sah

» Antena 3 nu a respectat o hotarare a CNA, prin care s-a decis suspendarea unui spot in care Iliescu si Basescu apar alaturi de Ceausescu.

Spotul, realizat de Dan Pavel, art directorul postului Antena 3, este o animatie SF cu accente orwelliene care ii pune pe acelasi plan pe Ceausescu, Constantinescu, Iliescu, Basescu. Clipul, care a fost difuzat in afara timpului de antena destinat campaniei electorale, sub forma unei campanii sociale, ia sfarsit cu sloganul "Alege-ti cu grija stapanii", mesajul sau fiind, potrivit realizatorilor: "Indiferent de fetele pe care le au cei care vin la conducere, ei sunt tentati sa se comporte ca stapani, si nu ca reprezentanti ai alegatorilor".

Clipul a confuzionat spectatorii
In sedinta de marti, CNA a decis suspendarea clipului, din cauza caracterului sau "antisocial", "negativist", precum si a incalcarii prevederilor referitoare la difuzarea materialelor destinate campaniei electorale. "Hotararea", ne-a declarat, din partea CNA, Gelu Trandafir, "nu are insa caracter definitiv, clipul fiind suspendat pana cand postul si realizatorii vor gasi o formula care sa-l faca compatibil cu legea. In cazul clipului de la Antena 3, sunt doua cerinte: difuzarea clipului in spatiul de emisie destinat campaniei electorale (in virtutea caracterului politic al acestuia) si asumarea lui explicita de catre realizator, Antena 3. "In ziua in care a fost difuzat clipul, am primit cinci telefoane de la spectatori nedumeriti, care nu stiau cui apartine clipul, cine isi face campanie prin el", declara Gelu Trandafir.

 

Antena 3 a continuat insa sa difuzeze clipul in afara spatiilor de campanie electorala si fara a si-l asuma, inlocuind mesajul "Alege-ti stapanii cu grija" cu "Interzis de CNA", justificand astfel: "Spotul nu poate fi considerat antisocial atata timp cat el, prin mesajul sau, nu indeamna la nici o actiune indreptata impotriva societatii. Mesajul «Alege-ti cu grija stapanii» este… un indemn la responsabilizarea alegatorilor, pentru a fi siguri ca vor alege la vot acel candidat care le reprezinta cel mai bine interesele. Iar faptul ca in clip apar presedintii Romaniei moderne exprima doar o realitate istorica". Ioana Avadanei, de la Centrul pentru Jurnalism Independent, desi considera ca hotararea de a suspenda clipul este excesiva, il amendeaza pentru caracterul sau fals social si civic: "Exista doua probleme majore care il fac nepotrivit pentru asta. Primul este sloganul, care echivaleaza functia cu calitatea de stapan, care e straina democratiei. Al doilea element reprezinta cele patru tablouri, care pun un semn de egalitate intre tot ce a insemnat democratia in ultimii 18 ani si ce a fost inainte. Pe scurt, e un alt fel de a spune ca, indiferent ce ai alege, e acelasi lucru, deci nu are sens sa te duci la vot. Este o negare a intentiei de mobilizare la vot, o negare a caracterului social si civic al campaniei".

Un precedent periculos
Este prima data cand o decizie a CNA nu este pusa in aplicare, fapt care a aruncat institutia in criza. "Suntem autoritate publica si deciziile noastre nu sunt respectate", a spus Ioan Onisei. "Se creeaza un precedent extrem de periculos." Clipul a fost difuzat insa pana la ora 10.56, cu patru minute inainte de inceperea sedintei CNA de joi, dupa care nu a mai fost difuzat (cel putin pana la inchiderea editiei). "Daca clipul va fi totusi difuzat", precizeaza Gelu Trandafir, "se vor lua masurile care se vor impune in cazul acesta", precizand insa ca se vor discuta in urmatoarea sedinta a CNA.

Cele mai citite

Toate aeroporturile din Iran au fost închise până luni dimineață

Agenția France Presse anunţase, inițial, suspendarea zborurilor doar în "unele aeroporturi" ale Iranului Iranul a introdus restricţii asupra zborurilor începând de marţi, când a lansat...

Victor Ponta: M-am săturat să fiu fostul

Victor Ponta deschide lista PSD Dâmbovița pentru alegerile parlamentare la Camera Deputaților Victor Ponta a fost propus pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare de...

Plaja din Constanța, în top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, în urma recenziilor de călătorie ale turiștilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numărat de câte ori cuvântul „relaxare” a fost menționat...
Ultima oră
Pe aceeași temă