21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSchimbare de garda la Kremlin

Schimbare de garda la Kremlin

Ceremonia de investire a noului presedinte rus, care are loc astazi, marcheaza de fapt instalarea la conducerea Rusiei a tandemului Putin-Medvedev, cei doi impartind si postura de vedeta. Intreaga saptamana va fi marcata de ceremonii care arata clar nu doar ascensiunea lui Medvedev, ci (poate, mai ales) pastrarea influentei si puterii lui Putin.

"Este greu de zis daca dmitri Medvedev va ramane omul saptamanii (…) Cat despre Putin, el are toate sansele sa fie omul anului", comenta, nu fara ironie, cotidianul rus de afaceri Vedomosti.
Astazi, Medvedev este cel care are parte de onorurile demne de un tar de care s-a bucurat Putin la investirea sa, in anul 2000, urcand pe marea scara de onoare a Kremlinului, pentru a ajunge in sala Sf. Andrei, unde 2.400 de persoane – ministri, guvernatori, deputati, ambasadori straini – au fost invitate sa asiste la ceremonia simbolica de transfer al puterii.
Pentru a marca incheierea mandatului sau, Putin a pregatit "un discurs solemn si politic". Medvedev va lua cuvantul ultimul, dupa care va depune juramantul de investire, pe Constitutie. Devenind comandant-sef al armatei, el va prelua si valiza nucleara.

In incheierea ceremoniei, Medvedev si sotia sa, Svetlana, vor merge la Catedrala Buna Vestire din complexul Kremlinului, unde Patriarhul Alexei al II-lea al tuturor rusilor se va ruga pentru noul presedinte.
Ca un semnal puternic ca Putin va ramane in prim-planul scenei politice ruse, acesta se va intalni in calitate de premier cu sefii grupurilor parlamentare din Duma la Kremlin, si nu la Casa Alba, sediul Executivului rus. Maine, el va reveni in forta sub lumina reflectoarelor, sustinand in fata Parlamentului un discurs in care va anunta politica generala preconizata pentru noul guvern, dupa care va urma validarea sa in functia de sef al Executivului, vot sigur avand in vedere ca Putin a devenit si liderul principalului partid parlamentar, Rusia Unita.
Vineri, tandemul Medvedev-Putin se va reuni pentru parada militara de 9 Mai (Ziua Victoriei) din Piata Rosie, manifestare pregatita dupa modelul celor din perioada razboiului rece.

Putere bicefala
Inainte de incheierea mandatului sau la Kremlin, Vladimir Putin si-a consolidat pozitiile, extinzand prerogativele functiei pe care o va prelua, cea de premier. Serviciile secrete si guvernatorii vor fi subordonati direct guvernului, si nu presedintelui, ca pana acum, Executivul concentrand astfel toate parghiile de control asupra principalelor structuri si ministere.
Putin si-a mai luat o masura de siguranta, devenind liderul partidului Rusia Unita, prin care va controla Parlamentul, ceea ce ii garanteaza votarea tuturor propunerilor legislative. Cotidianul rus Gazeta estimeaza ca, in prima luna dupa preluarea puterii, Putin va amenda legea cu privire la functionarea Executivului, in special articolul 33, adoptat la insistentele predecesorului sau la Kremlin, Boris Eltan, care prevede ca Ministerul de Externe si serviciile secrete sa se subordoneze presedintelui.

Gazeta sustine ca stie din surse sigure structura si componenta noului guvern pe care il va conduce Putin si ca majoritatea actualilor ministri vor ramane in Executiv. Potrivit cotidianului citat, cabinetul va avea 11 prim-vicepremieri, fata de cinci cat au existat pana acum. Actualul premier, Viktor Zubkov, va fi unul dintre cei 11, responsabil cu fiscul, organele de control financiar, supravegherea utilizarii fondurilor bugetare si a Curtii de Conturi, ceea ce va usura continuarea combaterii coruptiei, una dintre temele recurente ale discursurilor lui Putin. Actualul ministru al dezvoltarii regionale, Dmitri Kozak, va deveni, de asemenea, prim-vicepremier, avand ca sarcina coordonarea guvernatorilor. Un alt prim-vicepremier ar urma sa provina din echipa lui Putin de la Kremlin. Este vorba despre Aleksei Gromov, actualul sef al serviciului de presa al presedintiei, care va raspunde de educatie, cultura si stiinta.

In schimb, un alt influent cotidian rus, Vremia Novostei, sustine ca nimic nu este inca hotarat in privinta componentei noului Executiv si a administratiei prezidentiale. Configurarea noii structuri de putere se afla inca in capul a doua persoane, fiecare cu prioritatile sale si cu temerea de a nu "exercita inca presiuni" asupra partenerului. Pentru a evoca si mai bine atmosfera de la Moscova, Vremia Novostei citeaza o anecdota care circula in aceste zile si care spune ca pentru intalnirile dintre Putin si Medvedev, in noile lor functii, s-au facut deja comenzi de mobila noua, toate mesele patrate sau dreptunghiulare urmand sa fie inlocuite cu unele ovale sau rotunde.

Demonstratie inutila de forta
Dupa 18 ani de intrerupere, Rusia reia paradele militare spectaculoase din epoca sovietica, de 9 Mai (Ziua Victoriei). Tancurile, rachetele si alte echipamente grele care au lipsit de la editiile precedente isi vor face din nou aparitia, anul acesta, in Piata Rosie. Dupa 1990, paradele de 9 Mai au pus accentul in special pe aspectul istoric, fiind un omagiu adus fostilor combatanti. In vara anului 2007, Putin a ordonat revenirea la formatul dinainte de 1990, ca urmare a "afluxului de cereri ale veteranilor si ale societatii civile, care doreau restabilirea paradei din epoca sovietica", dupa cum a explicat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii. Prin urmare, vineri, Putin va asista alaturi de Medvedev (nu se stie daca din mausoleul lui Lenin) la trecerea a noua tancuri T-90, noua blindate BMP-3 si tot atatea BMP-4, ca si a patru rachete Topol-M. Aceasta manifestare a "obsesiei" Moscovei de a reveni la statutul sau de mare putere nu este insa sustinuta de o reforma profunda a sistemului militar rus, de care ar fi atata nevoie, arata analistii, care admit insa ca situatia armatei ruse este totusi mai buna decat cea din anii ‘90.

Criza in relatiile cu Georgia
Putin se lauda cu incheierea razboiului din Cecenia, dar lasa mostenire o alta criza grava, cea din relatiile cu Georgia. Anuntarea de catre Moscova a stabilirii relatiilor diplomatice cu regimurile separatiste din Abhazia si Osetia de Sud nu este, de fapt, decat recunoasterea sprijinului acordat acestora. Din "dispozitivul de aparare" antiaeriana abhaz care a doborat o drona georgiana a facut parte, potrivit oficialilor de la Tbilisi, si un avion MIG-29, care nu poate fi decat rusesc, intrucat separatistii nu dispun de un astfel de aparat. Oficialii georgieni arata ca, prin acte de provocare si prin desfasurari de forte la frontierele georgiene, Rusia urmareste izbucnirea unui conflict militar.
"Suntem foarte aproape" de un razboi cu Rusia, avertiza ieri, la Bruxelles, ministrul georgian pentru reintegrare, Temur Iakobasvili, dand in acelasi timp asigurari ca responsabilii de la Tbilisi fac toate eforturile pentru a preveni o confruntare militara. Ambasadorul georgian la Bucuresti, Zurab Beridze, a reinnoit ieri apelul adresat comunitatii internationale, de a continua sa sprijine cu aceeasi fermitate eforturile tarii sale de a gasi o solutie pasnica a crizei. Beridze a multumit Romaniei si altor state si organizatii internationale care au luat pozitie pana acum.

Statistici
In cei opt ani de mandat prezidential, Putin a avut 145 de intalniri cu reprezentantii unor state si a efectuat 192 vizite de lucru, oficiale si de stat, in 74 de tari. El a rostit 5.000 de discursuri si a semnat 11.864 de documente. In Rusia, a efectuat 206 deplasari, vizitand 212 orase si comune. Cand Putin si-a inceput primul mandat la Kremlin, in mai 2000, Rusia era in pragul falimentului, incapabila sa isi plateasca datoriile. Acum, dupa opt ani, Rusia si-a platit datoriile anticipat, iar rezerva sa valutara este a treia ca marime din lume. S-au inregistrat, de asemenea, cresteri economice si ale nivelului de trai. Expertii avertizeaza insa ca readucerea unei mari parti a rezervelor de gaze si de petrol sub controlul statului ar putea duce la scaderea investitiilor si ca infrastructura neglijata dupa caderea URSS risca sa nu mai faca fata cererii tot mai mari de gaze si petrol, atat externa, cat si interna.

Cele mai citite

Bilanțul inundațiilor din Polonia este unul dezastruos

Peste 18.000 de clădiri şi obiective de utilitate publică au fost avariate sau distruse de inundaţiile provocate de furtuna Boris în Polonia, conform primelor...

Cum poate fi îmbunătățit aspectul urechilor cu ajutorul chirurgiei estetice?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Competiție Rusia Ucraina și la Concursul Internaţional „ George Enescu” în finala Secţiunii de pian

Doi pianişti din Rusia şi unul din Ucraina vor intra, duminică, în finala Secţiunii de pian din cadrul celei de a XIX-a ediţii a...
Ultima oră
Pe aceeași temă