25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialEpiscopul greco-catolic de Bucuresti

Episcopul greco-catolic de Bucuresti

Peste doua mii de credinciosi si doua sute de preoti au participat ieri la ceremonia de instalare a primului episcop greco-catolic rezident in Bucuresti dupa 60 de ani, Preasfintia Sa Mihai.

Cantand "Hristos a Inviat!", cu Crucea in frunte si avandu-i in mijlocul lor pe arhierei si preoti, credinciosii au pornit in procesiune de la capela de pe strada Christian Tell pana la Biserica Vicariala Greco-Catolica "Sf. Vasile cel Mare" de pe strada Polona. Locul de unde, in 1948, a plecat pe calea martiriului ultimul episcop greco-catolic de Bucuresti care a oficiat in aceasta functie, PS Vasile Aftenie (succesorul sau, PS Tit Liviu Chinezu, a fost numit episcop in clandestinitate, cand era deja arestat, si a murit in inchisoarea de la Sighet), si de unde s-au auzit predicile monseniorului Vladimir Ghika, a devenit ieri locul unui nou inceput. Aici, arhiepiscopul major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Preafericitul Lucian, impreuna cu toti arhiereii greco-catolici au oficiat liturghia marcand instalarea PS Mihai ca episcop rezident in Bucuresti, auxiliar de Alba Iulia si Fagaras.
Daca vremurile le-au fost de multe ori potrivnice, vremea a tinut ieri cu greco-catolicii in Bucuresti, prognozatele averse ocolind procesiunea si liturghia oficiata in aer liber. Credinciosii, de la varstnici de 80-90 de ani la copii, au venit din toate colturile Capitalei si din tara. "Nu stiu cum m-as fi simtit daca nu reuseam sa vin aici", a declarat o doamna in varsta de 89 de ani. Nu au lipsit surorile Seniorului Coposu si fostul ministru al Justitiei Monica Macovei.
Nuntiul apostolic, arhiepiscopul Francisco Javier Lozano, si arhiepiscopul Romano-Catolic de Bucuresti, IPS Ioan Robu, impreuna cu episcopul auxiliar Cornel Damian au onorat invitatia la ceremonie.

» Predecesori straluciti
In cuvantul sau, PS Mihai i-a evocat pe "predecesorii stralucitori in smerenia cu care au trecut suferinta", dobandind virtutea care nu se poate naste decat in "timpul ispitelor". "Mantuirea nu se face in cer, in situatii idilice, ci pe pamant, in petrecerea lui Hristos cu noi", le-a amintit noul episcop credinciosilor de astazi, adaugand ca "lucrarea cea mai potrivita pentru a pregati viitorul nu e aceea de a ne gandi fara oprire la ceea ce urmeaza, ci de a ramane cat mai deschisi cu inima la harul momentului prezent". "Energia Bisericii nu provine din pozitia sa sociala, iar triumful sau nu se afla in recensaminte, ci in saracia umana folosita de har", a mai spus episcopul.

Cele mai citite

Jucătoare de tenis cunoscute la pariuri

Tenisul feminin a oferit, de-a lungul timpului, partide memorabile ce nu pot fi uitate de pasionații acestui sport. Nume importante din circuitul WTA au...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Kituri profesionale pentru extensii de gene: ce conțin și cum să le folosești?

Te specializezi în domeniul extensiilor de gene sau ești deja un lash artist cu experiență? Indiferent câte seturi de extensii ai aplicat până acum,...
Ultima oră
Pe aceeași temă