Dupa ce in luna martie 2008 pe Bursa de la Sibiu se tranzactionau peste 285.000 de contracte futures si options deschise, iar pe primul trimestru al anului 2008 s-au incheiat peste 1 milion de contracte (dublul ultimului trimestru din anul 2007), nu cred ca mai exista incertitudini privind cresterea interesului investitorilor sofisticati fata de acest gen de instrumente financiare.
Cauza principala este, bineinteles, dorinta investitorilor de a se proteja prin operatiuni de arbitraj si hedging fata de evolutia descendenta a pietei regular de la BVB, urmarind mai mult castiguri relativ mici si folosind plasamente moderate in contracte derivate.
Fara a se compara cu piata puternica americana a derivatelor din Chicago (CBOE), piata SIBEX se dezvolta continuu, incercand o aliniere la bursa de la Varsovia, in timp ce piata regular BVB scade treptat la lichiditate. Exista insa situatii in care avem oscilatii importante de la o zi la alta la nivelul contractelor derivate tranzactionate, cum a fost cazul zilelor de luni si marti, cand volumul a scazut cu circa 50%, de la 17,2 mil. euro la 8,47 mil. euro. Acesta poate fi un semnal ca se asteapta in viitorul apropiat ceva vesti importante, mai ales la nivel international, care pot influenta negativ BVB.
Astazi vom prezenta modul in care detinatorii de actiuni pe piata regular de la Bucuresti pot apela la strategia de hedging prin intermediul contractelor futures, avand ca activ suport actiunile de pe piata spot pentru a-si proteja investitia din portofoliu.
In acest caz, vom alege evolutia actiunii emitentului Petrom (SNP), care prezinta deocamdata un trend ascendent destul de consolidat si accentuat, si o vom compara cu cea a contractului futures cu scadenta pe iunie, SNP_IUN. Variatia pretului futures a fost doar de 4,95%.
Daca comparam preturile de inchidere de joi ale celor doua instrumente, vom observa ca basis-ul este negativ, pretul actiunii SNP avand un avans usor de 60 de puncte (0,4880-0,4940) fata de pretul contractului cu scadenta apropiata SNP_IUN, ceea ce inseamna ca traderii de la Sibiu se asteapta la ceva scaderi in viitor.
Pentru exemplificare, presupunem ca am achizitionat un pachet de 10.000 de actiuni la SNP la pretul de 0,4400 lei, adica avem o investitie de 4.400 de lei in piata spot. In cazul nostru, actiunea de hedging presupune protejarea acestei investitii in situatia in care pretul SNP va scadea, probabil dupa atingerea unui top (estimat in zona 0,5100 lei bazat pe semnalele pozitive oferite de cei doi indicatori tehnici, MACD si DMI de pe grafic). Pe acest fond pretul va da semne reale de oboseala, faza in care vanzatorii vor incepe sa-si marcheze partial profiturile.
Daca avem incredere in potentialul emitentului SNP, vom urmari sa mentinem aceste actiuni in portofoliu cel putin un an fara a pierde dividendele de 0,0191 lei/actiune (data de inregistrare – 9 mai), aprobate in cadrul AGEA pe 22 aprilie, si vom incerca sa ne protejam investitia fata de pierderile ce pot fi generate de un trend puternic descendent. In acest caz, vom vinde pe piata futures de la Sibiu 10 contracte SNP_IUN, echivalent a 10.000 de actiuni, la cotatia de 0,5100 lei si marja de 80 de lei, monitorizand apoi atent evolutia acestora. Costul contractelor achizitionate va fi doar de 800 de lei.
Putem estima ca in conditiile actuale piata spot poate scadea destul de mult, iar pretul contractului futures va cobori sub pragul de unde am cumparat actiunile pe piata la vedere (ex. – un prag la 0,4200 lei) concomitent cu deprecierea pretului SNP pana in zona lui 0,4000 lei.
Un calcul simplu ne va oferi un castig de 900 de lei prin inchiderea pozitiilor short de la Sibiu, care va acoperi cu mult pierderile potentiale de 400 de lei prin deprecierea pretului actiunilor de pe piata spot, la care adaugam si dividendele de 191 de lei cuvenite (la pachetul de 10.000 de actiuni), ceea ce inseamna in final un castig real de 691 de lei, pe care putem sa-i folosim ca sa achizitionam actiuni pe piata spot la preturi mai joase decat cele initiale. Am eliminat din calcul comisioanele care reprezinta in medie doar 0,7%.