» Puteti face plasamente pe piata internationala, de la calculatorul dvs., cu ajutorul unei platforme pentru tranzactii online.
» Desi ispititoare, tranzactiile in marja sunt riscante pentru incepatori, iar pierderile pot fi semnificative.
Cum se pot face plasamente in aur? Mi-am propus mai demult sa caut un raspuns practic la aceasta intrebare si am constatat ca ar fi cateva solutii. Nu multe, dar sunt. O precizare: nu ma gandesc la investitia fizica, adica bijuterii sau monede. E vorba de instrumente financiare, asa-numitele derivate, bazate pe pretul unciei de aur, care se tranzactioneaza intens pe pietele de capital. Un contract derivat pe cotatia spot a aurului e, de fapt, un fel de pariu sau, daca vreti, o sabie cu doua taisuri. Daca ati nimerit sensul pietei, puteti incasa (marca) un profit frumusel. Dar daca piata se intoarce impotriva pariului dvs., puteti pierde bani, si nu putini! Asadar, atentie! Este un instrument ispititor, dar periculos, mai ales pentru incepatori.
Daca sunteti pregatiti sa faceti plasamentul, o varianta ar fi contractele SIBGOLD de la Bursa din Sibiu. Trebuie sa mergeti la o societate de brokeraj (SSIF), deschideti un cont pentru tranzactii la Sibiu, in care transferati banii (exista o suma minima pe care trebuie sa o aduceti, de regula intre 5.000 si 7.000 de lei), dupa care puteti incepe tranzactiile, fie printr-un broker, fie singur pe platforma online. La Sibiu insa marea problema este lichiditatea, inca anemica; 10-15 contracte intr-o sedinta reprezinta un volum rar si poate fi considerat "mare", comparativ cu zilele in care abia daca se tranzactioneaza 2-3 contracte.
O alta varianta ar fi investitia pe piata internationala prin intermediul unui broker specializat in tranzactii externe, care sa va ofere o platforma online unde puteti tranzactiona derivatele pe aur. Un astfel de serviciu, aparut recent ca oferta de nisa, este cel al firmei DreamTeam Capital Management, care in urma unui parteneriat cu SaxoBank – o banca europeana specializata in tranzactii online pe pietele internationale de capital – poate intermedia pentru clienti deschiderea unor conturi de tranzactionare a derivatelor pe metale, perechi de valute, petrol sau chiar actiuni ale unor companii cotate la bursele internationale.
"Suma minima pentru tranzactii cu aur este de 10.000 de dolari. Clientul incheie cu noi un contract de consultanta, noi il consiliem si il sprijinim sa-si deschida un cont la SaxoBank Danemarca, activ in 24 de ore, clientul transfera banii in acel cont (transferul dureaza cam doua zile), dupa care poate incepe tranzactiile", explica Eugen Pavel, Chief Investment Officer la firma de consultanta DreamTeam Capital Management.
Contractul nu are scadenta (cum e la Sibiu, de pilda, la 3 sau 6 luni) si permite deschiderea unei pozitii (cumparare sau vanzare) pentru minimum 50 de uncii (oz) de aur, la cotatia spot. Pentru ca se tranzactioneaza in marja, investitorul aloca doar 2% din valoare; la cotatiile de joi (in jur de 900 dolari pe uncie), marja pentru un contract era de 900 de dolari (50x900x2%). Daca nu ar fi fost tranzactie in marja, pentru cele 50 de uncii ar fi fost nevoie de 45.000 de dolari. Prin efectul de levier, la un dolar variatie de pret (±/-0,11%), castigul/pierderea pe fiecare contract este de ±/5,5% .
"Investitia in aur nu e la indemana oricui. E un metal capricios, care trebuie urmarit cu mare atentie. E adevarat, poate aduce castiguri, dar si pierderi consistente. De aceea strategia investitorului trebuie bine gandita, iar sfatul unui profesionist care stie sa administreze riscurile este esential", avertizeaza Eugen Pavel.
Un lucru la care investitorul trebuie sa fie atent, de exemplu, este cat cumpara in asa fel incat suma ramasa in cont (rezerva de marja) sa poata acoperi miscarile contrare de pret. Altfel, daca rezerva nu este suficienta, sistemul inchide pozitia si pierderea este automat marcata, chiar daca ulterior pretul isi revine in sensul pe care a pariat investitorul.