-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialDosarele de coruptie bulverseaza Parlamentul

Dosarele de coruptie bulverseaza Parlamentul

» Dupa ce au cerut ca DNA sau Parchetul sa le ceara voie inainte sa ancheteze fosti sau actuali ministri, iar Curtea Constitutionala le-a facut pe plac, parlamentarii s-au trezit cu o problema: cum sa gestioneze dosarele penale ale lui Mitrea si seres fara sa divulge secrete.

» CSM si-a declinat competenta, dupa ce Bogdan Olteanu i-a cerut sfatul. Sergiu Andon recunoaste ca parlamentarii isi baga nasul unde nu trebuie, dar propune cateva principii: rapiditate, mare atentie si "sa nu profitam ca DNA ne-a trimis un carucior cu dosare".

Consiliul superior al magistraturii (CSM) a decis ieri ca solicitarea Camerei Deputatilor privind utilizarea si gestionarea materialului de urmarire penala in dosarul lui Miron Mitrea depaseste atributiile CSM. Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, le-a recomandat, insa, deputatilor sa foloseasca actele inaintate de DNA "cu respectarea caracterului preponderent nepublic al urmaririi penale".
Dupa ce, in ianuarie, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a cerut insistent dosarele ministrilor parlamentari prin mai multe scrisori adresate procurorului general, acum, acelasi personaj se confrunta cu o problema. Nu stie ce sa faca cu dosarele, din moment ce sunt considerate secrete: "deoarece acesta este primul caz". Bogdan Olteanu pare ca a uitat de corespondenta purtata cu procurorul general, Laura Kovesi, si cu CSM, in care a fost atentionat ca Parlamentul nu are temei legal pentru a solicita dosarele ministrilor anchetati. Olteanu spune ca va respecta recomandarea CSM si va "stabili procedura astfel incat sa asiguram confidentialitatea datelor din dosar, sa nu periclitam probele".

Cum s-a ajuns ca deputatii sa stea in seif cu un dosar penal care contine probe, declaratii ale martorilor sau interceptari telefonice, fara sa stie in ce fel sa-l apuce pentru a nu incalca legea, ne-a povestit Sergiu Andon, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor: "Totul s-a facut pe picior. O astfel de problema nu s-a pus pana la cazul Pacuraru, din Senat". Conservatorul Andon spune ca "si-a exprimat rezerve" inca de la inceput in ce priveste competenta Parlamentului in astfel de probleme penale, ba chiar si atunci cand Curtea Constitutionala a fost sesizata de Parlament. "Eu sunt impotriva imunitatilor. In spiritul Constitutiei, nu ar trebui sa ne aflam in treaba asta noi, parlamentarii. Dar inversunarea politica, atunci cand se folosesc toate armele, arata ca poate decizia Curtii Constitutionale a fost inteleapta: sa tempereze viata politica", ne-a argumentat Sergiu Andon.
Un alt membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, liberalul Dan Radu Rusanu, ne-a declarat, senin, ca de acum incolo soarta dosarului este in mainile parlamentarilor juristi: "CSM se spala pe maini. Trebuia sa spuna daca sunt sau nu secrete documentele din dosar. Comisia juridica sa dea un punct de vedere. Domnul Sergiu Andon are o sarcina foarte grea".

Conservatorul Sergiu Andon pare pregatit pentru aceasta sarcina "grea", dar se astepta la raspunsul sec al CSM, recunoscand ca deputatii au vrut doar sa-si ia o masura de precautie: "Nu am fost deloc de acord cu aceasta solicitare. Nu am putut ajunge atunci cand s-a luat decizia, dar le-as fi spus colegilor mei ca e inutila. Cum sa-si dea CSM cu parerea despre ce sa faca Parlamentul?". Sergiu Andon ne-a declarat ca, pe data de 5 sau 6 mai, Comisia juridica se va reuni in Biroul Permanent al Camerei pentru a elabora un mecanism de gestionare a dosarelor penale care ajung in seiful Parlamentului. Cateva dintre masurile pe care Andon le va propune sunt: rapiditatea lucrarilor pentru a nu intarzia urmarirea penala, atentia deosebita pentru a nu "pronunta puncte de vedere politice" si "sa nu profitam de faptul ca DNA ne-a trimis un carucior de dosare si sa-l transformam in scurgere de informatii. Nu trebuie sa le vada toata lumea. Accesul la dosare va trebui strict motivat si se va face cu asistenta unui reprezentant al DNA sau al Parchetului".
In schimb, deputatul PRM Lucian Bolcas crede ca membrii Comisiei pot face publice materialele din dosar care sunt necesare sustinerii raportului final. Solicitarea lui Bogdan Olteanu catre CSM pentru a-i sfatui pe deputati cum sa manevreze un dosar penal miroase a lasitate, crede Bolcas: "Oamenii care n-au curajul sa-si asume o raspundere se scarpina cu stanga in dreapta".

Obligati sa-si tina gura
"Pe coperta oricarui dosar penal scrie: «Secret dupa completare». Functionarii sau demnitarii publici au obligatia sa pastreze confidentialitatea documentelor din dosar. Actele unei cauze sunt inregistrate, dupa caz, in secret de serviciu si secret. Cei care divulga date din dosar risca sa incalce legea privind protectia informatiilor clasificate", ne-a declarat un magistrat, sub protectia anonimatului. Purtatorul de cuvant al Parchetului General, Robert Cazanciuc, spune ca un dosar penal nu poate fi facut public, dar poate fi consultat de partile implicate. Daca exista in cauza si informatii clasificate, iar politicienii fac publice respectivele date, ei pot fi acuzati de divulgare de secrete. Deputatul PD-L Ioan Oltean recunoaste ca parlamentarii s-au trezit cu o pisica moarta in curte: "Suntem intr-un vid legislativ, nu avem o norma care sa prevada documentele pe care Parchetul le pune la dispozitia Parlamentului si nici reguli care sa arate cand spui da sau nu pentru urmarirea penala". Cat despre posibilitatea ca toti parlamentarii sa aiba acces la dosarele de ministri, Oltean este ferm: "E clar ca dosarul trebuie sa ramana confidential. Daca ar putea fi vazut de 400 de parlamentari, acest caracter nepublic s-ar pierde".

Cele mai citite

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă