12.4 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialCNSAS se lupta cu "ceata" si cu Stanoiu

CNSAS se lupta cu „ceata” si cu Stanoiu

Politicienii au obtinut ce au vrut cu noua lege, un CNSAS care trebuie sa taca, iar Mircea Dinescu pune verdictul: "Ne-au bagat in ceata". Pe deasupra, Senatul va ancheta CNSAS la insistentele Rodicai Stanoiu, care are verdict de colaborare cu Securitatea.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) s-a reunit pentru prima data dupa ce Curtea Constitutionala a dispus ca institutia functiona neconstitutional si Guvernul a emis o ordonanta de urgenta care a modificat vechea lege. Ceea ce era de asteptat, destabilizarea CNSAS, s-a intamplat. In plus, dupa ce noua lege i-a luat practic CNSAS obiectul de activitate, senatorii au decis sa reinfiinteze o comisie de ancheta a activitatii institutiei. La initiativa nimanui altcuiva decat a Rodicai Stanoiu, fost ministru PSD al Justitiei, care a primit verdict de colaborare cu Securitatea si care a dat in judecata CNSAS. Coincidenta sau nu, anuntul a venit la scurt timp dupa ce ieri CNSAS a anuntat ca a gasit in arhivele sale o cerere scrisa in anii ‘80 de Rodica Stanoiu, fost ministru PSD al Justitiei, catre serviciul de pasapoarte. Aceasta ar urma sa fie folosita in procesul cu Stanoiu, pentru a compara scrisul cu cel de pe notele informative ale actualului senator PC.

Stransi sa dezbata posibila colaborare cu Securitatea a unor candidati la alegerile locale din Brasov si Timis, lucru solicitat de cateva ONG-uri, membrii Colegiului s-au impotmolit din start: nu au putut explica de ce sedinta s-a desfasurat cu usile inchise, decat cu un simplu "asa zice legea". Mircea Dinescu, membru al Colegiului, le-a spus jurnalistilor ca legea spune dimpotriva – sedintele sunt publice, lucru confirmat si de istoricul Marius Oprea, care a participat la elaborarea noii legi a CNSAS. La scurt timp, Dinescu a parasit furios sedinta, acuzandu-i pe colegii sai ca, dupa noua lege, nu stiu ce au voie sa faca si ce nu si cum sa utilizeze documentele din arhiva. "Ne-au bagat in ceata. CNSAS asta pluteste in ceata", a fost verdictul lui Dinescu.

 

Pe de alta parte, Constantin Ticu Dumitrescu a recunoscut ca CNSAS nu va putea sa verifice toti candidatii la locale, pentru ca Biroul Electoral Central nu le-a trimis nici acum lista cu candidati. "Ni s-a spus ca avem drept garantii acele declaratii pe propria raspundere ale candidatilor", a spus Dumitrescu. Rolul CNSAS, sub conditiile noii legi, nu ii dau motive de bucurie lui Ticu Dumitrescu: "Noi nu suntem decat o curea de transmisie, preluam cererile si inaintam dosarele in instanta. S-au ridicat niste bariere si este exact ce si-au dorit acei domni de la Curtea Constitutionala si toti oamenii politici: sa se tergiverseze cat mai mult problema. Pana atunci, trebuie sa tacem". Mircea Dinescu vede o singura solutie pentru ca CNSAS sa isi indeplineasca in continuare rolul de deconspirare a colaboratorilor Securitatii: "Toti petentii care cer deconspirarea sa dea interviuri in fata usii noastre! Ei au acest drept, noi nu-l mai avem".

Istoricul Marius Oprea crede insa ca functionarea institutiei este foarte clara si doar unii cu "alte interese decat aflarea adevarului" se fac ca nu o inteleg: "Faptul ca CNSAS nu functioneaza este exclusiv vina conducerii institutiei". Mircea Dinescu ii da, voalat, dreptate: "In CNSAS au existat mereu mai multe tipuri de gandire, nu mi-am facut niciodata iluzii. O sa-mi dau eu seama daca exista o rezistenta din interior".

Cele mai citite

FCSB și Dinamo, eliminate din Cupa României! Universitatea Craiova și Metalul Buzău avansează în sferturi

FCSB a pierdut cu Universitatea Craiova, scor 0-2, și a ratat calificarea în sferturile Cupei României, în timp ce Dinamo a fost eliminată după...

România va găzdui Campionatul European de Tineret la Handbal Masculin în 2026

Competiția se va desfășura la Cluj-Napoca și Turda și este văzută ca un pas important în dezvoltarea handbalului masculin românesc. România a primit organizarea Campionatului...

Pensia medie lunară a crescut cu 22% în T3, numărul pensionarilor scade ușor

Pensia medie lunară din România a ajuns în trimestrul al treilea al anului 2024 la 2.582 de lei, marcând o creștere de 22% comparativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă