Numarul cazurilor de cancer cu care se confrunta oncologii ieseni a crescut alarmant in ultimul timp.
Potrivit medicilor, una dintre cauzele agravarii boli o constituie si tratarea empirica a primelor simptome.
Medicii avertizeaza ca descantecele sau alte metode empirice la care apeleaza bolnavii nu fac decat sa le ingreuneze situatia.
"Este aproape imposibil sa scoti la liman un astfel de bolnav. Stau si sunt tratati de vraci, cu descantece, cu ape de plante, stau acasa si vin la noi cand este prea tarziu", ne-a declarat coordonatorul Clinicii de Chirurgie Maxilo-Faciala din Iasi, prof. univ. dr. Dan Gogalniceanu, care opereaza cel putin un caz de cancer bucal in fiecare zi. O crestere alarmanta o cunoaste si numarul cazurilor de cancer digestiv. Astfel, in spitalele din Iasi sunt operati, zilnic, in medie 15 pacienti, iar altor zece le este pus acest diagnostic. "Multi vin foarte tarziu la medic, cand cancerul ajunge in stadiul III sau IV. Am avut pacienti, marea majoritate din mediul rural, dar si de la oras care s-au tratat la babe, la fel de fel de tamaduitori si clarvazatori, mai bine de un an de zile.
Cand au venit la noi la institut aveau deja metastaze si doar cateva luni de trait. Noi sfatuim pe toata lumea sa vina la medic, chiar daca simptomele sunt incipiente. Mai ales ca multi dintre pacientii nostri isi administreaza fel de fel de tratamente dupa ureche sau sfatuiti de vraci", a precizat prof. univ. dr. Carol Stanciu, fondatorul Institutului de Gastroenterologie din Iasi. Potrivit medicilor oncologi, daca in urma cu 15 ani erau depistate doar doua-trei cazuri de cancer digestiv pe an, acum sunt depistate tot atatea cazuri, dar intr-o singura zi.