4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialIn arena speculatorilor

In arena speculatorilor

In jurul datei de 11 aprilie 2008 agentia nationala a Statelor Unite de Cercetari Geologice (USGS), infiintata in anul 1879 de presedintele Rutherford B., anunta ca a descoperit in zona Montana si Dakota de Nord o noua resursa importanta de petrol.

Ulterior, agentia nationala de energie a Statelor Unite (EIA) a estimat potentialul acestei rezerve nationale la circa. 500 mld. barili. Avand in vedere ca rezervele de petrol mondiale sunt estimate la circa. 1000 mld. barili, stirea ar fi trebuit sa fie o bomba adevarata pentru piata. Apoi Guvernul american a mai calmat spiritele, estimand la numai 4,3 mld. barili posibilitatile de extractie din aceasta zona la nivelul tehnologiei actuale. Statistic, consumul mondial zilnic la petrol este de 80 mil. barili (SUA are 20 mil. si China peste 5 mil. barili). Consumul poate creste pana in 2030 la circa. 110 mil. barili/zi.

In ultimele saptamani, pretul international al petrolului a evoluat accelerat, depasind maxime dupa maxime si ajungand la pretul istoric de 115$/baril si pe fondul scaderii dolarului american, moneda de schimb pentru majoritatea tarilor producatoare de titei.
Incepand cu anul 1974, toate recesiunile economice au fost precedate de o crestere brusca a pretului petrolului. In istoria SUA au fost perioade cand s-au facut presiuni pentru cresterea preturilor deoarece ieftinirea masiva din anii 1980 (pret 12 dolari) a condus mai mult la slabirea economiilor multor state.
Iata ca, in conjunctura actuala departamentele de cercetare ale unor societati de brokeraj din Romania, au transmis in piata ingrijorarile existente in domeniul petrolier prin estimarile lor de analiza fundamentala privind evolutiile mai putin bune la unele societati (RRC) si bune la altele (SNP). 

 
Din punctul de vedere al analizei tehnice am ales graficul zilnic din ultimele 12 luni la actiunea SNP deoarece are o evolutie putin diferita de cea medie a pietei. In primul rand, deprecierea maxima a pretului actiunii, doar in acest an, a fost de 30%, iar in prezent prin evolutia real pozitiva a pretului aceasta s-a redus la numai 11,8% fata de maximul de 0,5100 lei inregistrat pe 4 ianuarie. In al doilea rand, este evident ca marii investitori care au avut actiuni la SNP au simtit o aversiune puternica asupra riscului intr-o perioada scurta de timp (o luna) si au pus presiune pe vanzare. Apoi, in corelatie cu cresterea pretului petrolului la nivel international, au revenit constant si destul de optimist in piata urcand pretul cu circa 25,6%, la nivelul curent de 0,4500 lei. In conjunctura actuala, ne punem intrebarea daca pe termen scurt trendul crescator al triunghiului ascendent creat de peste 2 luni de zile va mai dura si cat. Revenirea fiind mai lenta decat scaderea anterioara, inseamna ca aversiunea fata de risc a fost mai puternica decat optimismul. In acest caz ne vom orienta dupa semnalele indicatorilor clasici MACD si STS, care ne indica o continuare a acestui trend cu estomparea masiva a volatilitatii si erodarea brusca a oscilatiilor sus/jos intre limitele triunghiului. In acest caz am trasat nivelele de suport si rezistenta folosind tehnica punctului de pivot pe doua niveluri pentru ultimele 22 de zile. A rezultat ca, in conditiile in care trendul va sparge limita superioara a triunghiului ascendent, pretul SNP va intampina o rezistenta in zona R1 § 0,4700 lei, care va deveni una serioasa avand in vedere si valorile superioare ale celor doi indicatori din zona de supracumparare, moment in care vanzatorii vor incepe sa-si faca exitul printr-o presiune din ce in ce mai mare in piata. Numarul cumparatorilor va scadea si astfel pretul SNP va incepe sa se orienteze spre limitele inferioare incercand pragurile de suport, in primul rand din zona 0,4300, care este la limita inferioara a triunghiului si apoi pe cel de la S1 § 0,4150, primul prag mai serios.  

In cazul agravarii conditiilor externe semnalate deja pe pietele globale, exista toate sansele ca pretul sa testeze si pragul de suport S2 de la 0,3800. Se observa ca in ultimele doua luni avem si volatilitati foarte mari ale pretului, cele mai mari fiind de scadere (20 martie si 14 aprilie), ceea ce inseamna o anume nervozitate in randul investitorilor acestei actiuni, multi dintre ei fiind straini. Zilele cu volatilitate mare marcheaza momentele de depreciere de pe pietele externe (va trebui sa urmarim in continuare evolutia indicilor externi si sa punem stop loss la pragurile de suport mentionate pentru a ne proteja investitia), dar si cele de crestere a pretului petrolului, unde va trebui sa marcam profitul speculand conjunctura momentului.

Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă