Absenta deputatilor PD-L de la votul privind scoaterea preotilor de sub incidenta Legii CNSAS a dat castig de cauza PSD. Comisia juridica a dezbatut noua ordonanta CNSAS, adoptand doua amendamente ale PSD si PC.
Prin votul juristilor din Camera Deputatilor, ierarhii si sefii cultelor religioase recunoscute de lege, pana la nivel de preoti inclusiv, sunt exceptati de la verificarile facute de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Deputatul democrat Cornel stirbet crede ca prin adoptarea acestui amendament Legea CNSAS, "care este si asa ciuntita, o ia intr-o directie gresita, iar in situatia in care se va merge in acest sens nu vad ce rost mai are CNSAS". Demersul PSD este, in opinia lui Mircea Dinescu, o dovada a faptului ca social-democratii au nevoie de preoti "pe post de agenti electorali". Doar reprezentantii PNL si UDMR s-au impotrivit, dar voturile lor au fost insuficiente pentru a le contracara pe cele ale PSD. Deputatii PD-L prezenti la sedinta Comisiei juridice au decis sa paraseasca sedinta comisiei pe motiv ca, dupa cum ne-a spus democratul Petre Ungureanu, "cartile erau deja facute". De fapt, si deputatii PD-L agreeaza propunerea lui Nicolicea. Astfel, democratul Daniel Buda recunoaste ca a sustinut "scoaterea preotilor din legea CNSAS", sugerand ca Biserica "este o zona sensibila pentru societate, iar cultele au forurile lor, care pot sa ii judece". si democrat-liberalul Ion Gontea este de aceeasi parere, chiar daca a fost absent pe motiv ca a avut "alte treburi". Ion Gontea sustine ca "fiecare poate avea rataciri" si de aceea preotii nu ar trebui sa faca obiectul cercetarilor CNSAS. In plus, democrat-liberalul socoteste ca "prea mult tulburam apele" si nu rezolvam nimic, de aceea sustine mai degraba amendamentul Nicolicea decat ordonanta de urgenta a Guvernului.
Pe de alta parte, Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, citat de Mediafax, ii sfatuieste pe preoti "sa nu doarma linistiti", caci prin aceasta initiativa PSD "nu le va rezolva problema dosarelor" si le recomanda sa "protesteze" fata de acest demers deoarece "pare o tentativa de a baga gunoiul sub pres". Cat despre aceasta ultima propunere, Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, a spus, la Antena 3, ca nu crede ca "in atributiile cultelor intra si influentarea procesului politic" si ca "Biserica respecta legile din aceasta tara". Mircea Dinescu considera ca acest amendament "nu rezolva nimic" pentru ca informatorii "au chestiile incriminatorii scrise in dosarele celor urmariti, nu in cele personale, asa ca transferul acestora la culte nu ar schimba cu nimic situatia".
» Fara putere
Pe langa adoptarea amendamentului lui Eugen Nicolicea, deputatii juristi au mai decis eliminarea din textul ordonantei de urgenta a prevederii potrivit careia Colegiul CNSAS putea da note de constatare. Astfel, notele de constatare au fost inlocuite, la propunerea presedintelui Comisiei juridice, Sergiu Andon, cu simple referate, care nu contin decat un inventar al documentelor din dosar si care sunt inaintate in justitie.