In urma unor decizii judecatoresti, Adrian Nastase si serban Mihailescu nu mai dau explicatii in doua dosare penale. Cauzele s-au intors la DNA, pentru refacerea urmaririi penale. Dosarul lui Copos se va judeca in continuare, chiar daca in doi ani nu s-a intamplat nimic.
Completul de noua judecatori al instantei supreme a respins recursul procurorilor si a decis retrimiterea dosarului "Matusa Tamara" la DNA, pentru refacerea urmaririi penale. Cei noua magistrati au tinut cont de o decizie a Curtii Constitutionale privind raspunderea ministeriala conform careia pentru inceperea urmaririi penale impotriva unui fost sau actual ministru este nevoie de avizul Presedintiei si al Camerei din care face parte (in cazul in care este si parlamentar). Conform DNA, fostul premier Adrian Nastase este acuzat de dare de mita, iar Ioan Melinescu, fostul sef al Oficiului pentru Prevenirea Spalarii Banilor, de luare de mita si divulgare de informatii. In anul 2000, functionarul Melinescu l-a contactat, cu sprijinul lui Ristea Priboi, pe Adrian Nastase, caruia i-a comunicat ca in cadrul institutiei se afla o lucrare ce urma sa ajunga la Parchet, avand ca obiect depunerea a 400.000 de dolari in contul sotiei sale din partea unei presupuse matusi. Melinescu s-a oferit sa blocheze lucrarea. Nastase a fost de acord si, in prima sedinta de Guvern, dupa ce a castigat alegerile, Nastase l-a "uns" pe Melinescu sef al Oficiului.
Judecatorii s-au aratat ingaduitori si fata de fostul consilier serban Mihailescu, acuzat ca ar fi primit mita 11 arme de vanatoare. Dosarul lui "Miky spaga" s-a reintors la DNA din aceleasi considerente ca si celelalte doua cauze, "Zambaccian" si "Matusa Tamara".
Daca doua dosare importante au fost ingropate de judecatori, nu acelasi lucru se poate spune despre cauza "Loteria", in care este acuzat fostul vicepremier George Copos. Dupa doi ani de amanari prin tertipuri avocatesti, aparatorii afaceristului au cerut returnarea dosarului la procurori, pe motivul pueril ca frauda in cauza ar fi mai mica de un milion de euro. In final, completul de noua judecatori a decis repunerea dosarului pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.