-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialGazprom ii spune "niet" lui Basescu

Gazprom ii spune „niet” lui Basescu

Romania nu poate face nimic pana in 2030 pentru a scapa de intermediarii gazului rusesc, spune Alexandr Medvedev, vicepresedintele Gazprom. Chiar daca Traian Basescu a primit unda verde din partea lui Putin, punctul unu al agendei acestuia la Moscova incepe sa se clatine.

Pretul ridicat al gazelor importate din Rusia nu pare sa aiba sanse de scadere, in viitorul apropiat, prin eliminarea firmelor intermediare dintre compania Gazprom si Romania. Intrebat ce ar putea face Romania pentru a achizitiona gaz rusesc direct de la Gazprom, Alexandr Medvedev, vicepresedintele si directorul de export al companiei, a declarat pentru Hotnews: "Nimic. Actualmente, livrarea de gaz natural catre Romania este asigurata prin doua contracte pe termen lung, unul dintre ele incheiat intre Gazprom Export si Conef Energy SRL. Am incheiat un contract de furnizare pe termen lung cu aceasta societate pana in 2030".

Contractul cu Conef Energy a fost semnat chiar in ultima zi a Summitului NATO de la Bucuresti, pe 4 aprilie. In aceeasi zi, presedintele Traian Basescu primea o invitatie-surpriza la Moscova din partea lui Vladimir Putin. Cateva zile mai tarziu, Basescu anunta ca principal punct de pe agenda sa la Moscova renegocierea pretului la gaze printr-o eventuala eliminare a intermediarilor. seful statului spune ca dinspre partea rusa exista un punct de vedere clar care sugereaza ca Romania ar fi fost cea care a optat pentru intermediari. Presedintele Basescu declara ca, acum, Moscova este "deschisa sa discute contractul direct si, probabil, in baza invitatiei pe care am primit-o, in cursul acestui an voi face o vizita in Federatia Rusa (…), sa putem discuta, si ma voi duce cu o delegatie economica".
Romania a importat anul trecut aproximativ 5 milioane de metri cubi de gaze din Rusia, adica aproape 30% din sursele de gaz folosite. Dupa compania ruso-germana WIEE (la care Gazprom are o participatie de 50%), Conef Energy (controlata tot de oameni de afaceri rusi, care au cumparat si combinatul Alro Slatina) a devenit a doua companie care aduce in Romania gaz rusesc direct de la Gazprom. Cele doua companii au contracte valabile pana in 2030. De la ele, alte firme intermediare cumpara gaz pe care il vand in Romania.

 

NEGOCIERI
» Basescu si Gazprom
Vizita lui Traian Basescu la Moscova nu il va mai prinde pe Putin ca presedinte, ci pe Dimitri Medvedev, ales in fruntea Rusiei direct din scaunul de director al Gazprom. Tizul sau din aceeasi companie, vicepresedintele Alexandr Medvedev, a aratat, in interviul acordat Hotnews, cateva dintre interesele companiei in Romania, de care Basescu va trebui sa tina cont la Moscova: facilitarea trecerii conductei South Stream pe platoul continental al Marii Negre si construirea unui depozit subteran de gaze la Margineni.

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Cel mai mare operator nuclear din lume, pregătit să revoluționeze piața energetică românească

EDF Trading intră pe piața de energie din România, înainte de liberalizarea din 2025 Divizia de trading a gigantului francez de stat Électricité de France,...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...
Ultima oră
Pe aceeași temă