25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialComplot dejucat in Xinjiang

Complot dejucat in Xinjiang

» Politia chineza a descoperit in regiunea uigura Xinjiang o retea care planuia sa rapeasca sportivi si ziaristi in timpul Olimpiadei de la Beijing, au anuntat autoritatile.

"Ne confruntam cu o reala amenintare terorista", a declarat ieri purtatorul de cuvant al Ministerului Securitatii Publice din China, Wu Heping, anuntand descoperirea unei retele criminale care planuia sa rapeasca sportivi participanti la Olimpiada de la Beijing si ziaristi straini. Baza retelei era in Urumqi, capitala Regiunii Autonome Uigure Xinjiang (din nord-vestul Chinei), unde traiesc aproape 10 milioane de musulmani, in special uiguri turcofoni. Wu Heping a mai spus ca, in mai multe raiduri, politia a descoperit arme, 10 kg de explozibil, opt batoane de dinamita si literatura de propaganda "jihadista". In operatiunea care s-a desfasurat intre 26 martie si 6 aprilie, 35 de persoane au fost arestate.
Oficialul chinez a dat cateva amanunte si in legatura cu o a doua grupare terorista, cu zece membri, descoperita in luna ianuarie, care planuia atacuri asupra unor hoteluri, cladiri guvernamentale si obiective militare din Shanghai, Beijing si alte orase.

Cele doua grupari actionau la ordinele Miscarii Islamice din Turkestanul Oriental (grupare radicala islamista care lupta pentru independenta "Turkestanului Oriental", entitate ce a cunoscut o existenta statala efemera, sub doua regimuri republicane, intre 1930 si 1949).
In martie, autoritatile chineze au anuntat ca au dejucat un plan de atentat intr-un avion care facea legatura intre Urumqi si Beijing si au avertizat cu privire la existenta unor amenintari teroriste provenind din regiunea Xinjiang, inaintea Olimpiadei de la Beijing. Dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 impotriva SUA, autoritatile chineze incearca sa convinga comunitatea internationala ca rebelii separatisti din Xinjiang sunt sprijiniti de organizatii teroriste islamiste din Asia Centrala si din Orientul Mijlociu.

Cele mai citite

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...

Tipuri de mașini de găurit: cum o alegi pe cea care ți se potrivește?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Erdogan vrea să se întâlnească cu Bashar al-Assad la ONU

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad la New York, în marja Adunării Generale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă