5 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăSpecialInflatie de ofiteri in Armata Romana

Inflatie de ofiteri in Armata Romana

» Cu peste 5.000 de ofiteri superiori, Armata este "sufocata" de functii.

» Aproape 8 la suta din totalul militarilor sunt ofiteri superiori, iar Traian Basescu a cerut diminuarea acestora potrivit hotararilor CSAT.

» Ministrul Melescanu promite ca din 86 de generali activi va ramane doar unul, seful SMG.

Presedintele Traian Basescu a readus in discutie numarul mare de ofiteri superiori, inclusiv generali, care activeaza in cadrul Ministerului Apararii (MAp). Basescu a cerut ministrului Teodor Melescanu sa aplice hotararea adoptata in toamna anului trecut de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) prin care s-a stabilit ca numarul ofiterilor superiori din Armata sa scada cu 1.480 de cadre, precum si reducerea numarului de angajati civili cu 1.770. "In acest moment, in structura ministerului exista 75.000 de militari si 15.000 de civili. Numarul ofiterilor superiori reprezinta o informatie clasificata. Ce pot sa va spun este ca, din totalul ofiterilor, 40 de procente reprezinta ofiteri superiori. Dintre acestia, 86 sunt generali activi", ne-a declarat Andreea Dumitru, purtatorul de cuvant al ministerului. Daca numarul ofiterilor superiori este secret, am aflat de pe pagina electronica a ministerului numarul total al ofiterilor: 14.252. Un calcul aritmetic simplu scoate la iveala, in cele din urma, secretele ascunse de armata autohtona: 5.700 de ofiteri superiori. Cu alte cuvinte, aproape 8 la suta din corpul militarilor autohtoni este format din ofiteri superiori.
Ministrul Teodor Melescanu a explicat in detaliu ce presupunea hotararea CSAT care inca nu a fost pusa in practica: reducerea numarului de grade de generali, astfel incat sa existe un singur general cu patru stele in Armata, care sa fie si seful Statului Major. "Ofiterii respectivi raman cu acelasi grad si cu acelasi salariu, dar vor exista efecte in sensul unei restrangeri a posibilitatilor de promovare in cariera", a explicat Melescanu. Potrivit regulilor militare, exista un general la o mie de militari, in conditiile in care schema Ministerului Apararii este incarcata cu 90.000 de militari si civili.

Ministrul a venit cu aceste precizari dupa ce Traian Basescu a declarat ca nu este dispus sa tolereze "discutarea pe la colturi" a deciziilor CSAT. seful statului a remarcat ca se inregistreaza intarzieri in realizarea procesului de reforma numerica si pe grade a Armatei, adica ofiterii inferiori sunt prea putini, in timp ce ofiterii superiori sunt prea multi.
In plus, Basescu a cerut MAp si Statului Major General sa faca eforturi pentru indeplinirea programelor de achizitii pentru Armata. "Nu mai putem tolera de la an la an raportari aproape nevinovate, cu zambetul pe buze, care arata si un oarecare nivel de dezinteres fata de faptul ca nu ne-am realizat programele de achizitii."
In 2005, Basescu a refuzat semnarea mai multor decrete de inaintare in functia de general. La un efectiv de 55.000 de oameni in sistem, la data respectiva existau 126 de generali activi. Intre timp, numarul acestora a scazut. Ofiterii superiori care urmeaza sa plece din sistem vor primi sume compensatorii care, in functie de vechimea in Armata, pot ajunge pana la 20 de solde lunare (aproximativ 20.000 RON).

Salarii in dolari
Basescu a cerut Guvernului si Ministerului Apararii elaborarea unui act normativ care sa reglementeze salarizarea militarilor romani din misiunile din strainatate. seful statului a aratat ca trebuie sa se rezolve problema legata de devalorizarea veniturilor militarilor romani din operatiuni. Militarii sunt platiti in dolari, moneda care se devalorizeaza constant. "Ar fi o prima masura de decenta, in aceste ultime luni, pentru militarii romani care se duc in teatrele de operatiuni din afara granitelor pentru a strange venituri pentru a-si cumpara o casa", a completat Basescu.
Presedintele a facut in luna martie o vizita in Bosnia-Hertegovina si s-a intalnit cu militarii romani din zona. Ei au ridicat problema micsorarii veniturilor in urma deprecierii dolarului.

Cele mai citite

Raluca Turcan: Furturi similare au avut loc și în alte muzee internaționale, asta nu trebuie să blocheze o inițiativă de a expune valorile culturale

Fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, a ridicat semne de întrebare asupra circumstanțelor furtului pieselor din tezaurul dacic, considerând incidentul unul deosebit de grav...

Ministrul Mediului anunță posibilitatea majorării valorii ecotichetului pentru mașini electrice

Adoptarea unui program Rabla multianual pentru perioada 2025-2030 ar oferi predictibilitate și ar putea contribui la atingerea țintelor europene privind reducerea emisiilor de carbon Declarațiile...

Averea populației, în creștere lentă de la aderarea din 2007

Creșterea a fost influențată de realitatea complicată, legată de inflație și deprecierea leului Avuția netă a populației din România a continuat să crească în 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă