15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialLa Soci, ultimul summit Bush-Putin

La Soci, ultimul summit Bush-Putin

» Presedintii Statelor Unite, George W. Bush, si Rusiei, Vladimir Putin, au avut sambata si duminica, in statiunea Soci de la malul Marii Negre, ultima lor reuniune in calitate de sefi de stat. Putin va preda pe 7 mai fraiele puterii presedintelui ales, Dmitri Medvedev, iar George W. Bush se afla la ultimul turneu in Europa inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie.

Intalnirea celor doi a fost dominata de dosarul scutului antiracheta pe care SUA doresc sa-l instaleze in Cehia si Polonia si pe care Rusia il considera o amenintare la adresa capacitatilor sale nucleare. Bush si Putin au semnat un document care consemneaza opozitia Kremlinului fata de instalarea scutului, dar subliniaza, pe de alta parte, ca asigurarile Washingtonului "sunt importante si utile".
In conferinta de presa pe care cei doi au tinut-o ieri, Putin s-a declarat "optimist prudent" in privinta incheierii unui acord cu Statele Unite asupra acestei probleme: "Cred ca este posibil", a declarat Putin. "Cel mai important lucru este sa lucram impreuna la acest proiect." De partea cealalta, presedintele Bush si-a exprimat satisfactia pentru o "reusita semnificativa" in chestiunea scutului. "Am fost foarte implicat in acest dosar si cunosc foarte bine cum au progresat lucrurile", a declarat Bush, care a recunoscut ca "Statele Unite mai au inca foarte multe lucruri de facut pentru a convinge expertii ca sistemul antiracheta nu este indreptat impotriva Rusiei".

Pentru George W. Bush este o victorie faptul ca pentru prima oara Moscova a recunoscut existenta unei amenintari balistice din partea unor state-paria precum Iranul. In acest temei, cei doi presedinti au evocat posibilitatea unei a treia cai, "exprimandu-si interesul pentru crearea unui sistem antiracheta comun, in care Statele Unite, Rusia si Europa sa participe cu parti egale".
Desi a afirmat ca, "fundamental, pozitia Rusiei a ramas neschimbata", Putin pare sa se fi consolat cu ideea scutului antiracheta, dupa ce, saptamana trecuta, la Summitul NATO de la Bucuresti, SUA au obtinut sprijinul aliatilor europeni pentru elementele scutului antiracheta si angajamentul NATO pentru protejarea flancului sudic. Americanii doresc sa amplaseze un radar ultraperformant in Cehia, pentru care au obtinut deja la Bucuresti acordul Pragai, si zece rachete interceptoare in Polonia. Pentru a-i convinge pe rusi ca scutul nu este indreptat impotriva lor, SUA au propus un plan ce le ofera expertilor Moscovei dreptul de a efectua inspectii la instalatiile din Cehia si Polonia. Europenii s-au declarat impresionati de acest plan si acesta este si motivul pentru care si-au dat acordul la Bucuresti. In schimb, Rusia solicita ca radarul din Cehia sa fie fixat la sol, astfel incat sa nu poata fi deplasat in apropierea granitelor ruse, si ca cele zece interceptoare din Polonia sa nu fie amplasate pana cand nu ar exista o amenintare balistica clara din partea Iranului sau Coreii de Nord.

La Soci, Bush si Putin au trecut in revista problemele bilaterele care urmeaza sa fie preluate de presedintele Medvedev. Bush a evitat sa mai formuleze aprecieri despre "sufletul" lui Medvedev asa cum a facut-o in 2001 cu Putin, dar s-a declarat impresionat de viitorul presedinte rus, care, a asigurat Putin, va prelua in intregime atributiile prezidentiale in domeniul politicii externe.

 

Sapte ani de relatii tensionate

Inceputa promitator, relatia dintre presedintii Bush si Putin a devenit din ce in ce mai crispata. Cu toate acestea, toti cei trei candidati cu sanse la presedintia SUA, John McCain, Barack Obama si Hillary Clinton, au promis sa adopte o pozitie fata de Moscova mai ferma decat aceea a actualului presedinte.

16 iunie 2001. Bush si Putin se intalnesc pentru prima oara in capitala slovena, Ljubljana. Presedintele american a rostit atunci o fraza care a ramas celebra: "L-am privit in ochi si am putut vedea o parte din sufletul omului: pot spune ca este profund devotat tarii sale si intereselor acesteia".

11 septembrie 2001. Presedintele Putin este primul sef de stat care il suna pe omologul sau american pentru a-si exprima solidaritatea dupa atacurile teroriste de la World Trade Center si Pentagon.

Decembrie 2001
. SUA anunta ca se retrag din tratatul antibalistic ABM, din 1972, pentru a putea construi scutul antiracheta. Ulterior, Washingtonul propune instalarea acestuia in Cehia si Polonia. Rusia se opune.

Martie 2003. SUA invadeaza Irakul. Rusia face parte din grupul tarilor care se opun razboiului, alaturi de Franta si Germania.

Martie 2004. Fostele republici sovietice la malul Marii Baltice, Lituania, Estonia si Letonia, devin membre NATO.

24 februarie 2005. La Bratislava, Bush si Putin au un schimb dur de replici pe tema democratiei din Rusia.

4 mai 2006. La Vilnius, vicepresedintele Dick Cheney rosteste un discurs extrem de critic la adresa Rusiei. Cheney denunta "utilizarea gazului si petrolului ca instrumente de manipulare si santaj" de catre Moscova.

10 februarie 2007. La München, Putin ataca virulent Statele Unite. "Statele Unite isi depasesc granitele nationale in toate domeniile si acest lucru este foarte periculos. Nimeni nu se mai simte in siguranta pentru ca nimeni nu se mai poate refugia la adapostul dreptului international".

Iulie 2007. La Kennenbunkport, la resedinta fostului presedinte Bush, cei doi isi reafirma "camaraderia", dar divergentele dintre cele doua tari in privinta scutului antiracheta si a bazelor americane din Romania si Bulgaria nu pot fi depasite.

4 aprilie 2008. In ajunul vizitei lui Bush la Soci, presedintele american declara ca merge sa-l vada pe presedintele Putin pentru a-i spune ca "razboiul rece s-a incheiat, iar Rusia nu mai este inamicul nostru". Presedintele Bush ramane un partizan al aderarii Georgiei si Ucrainei la NATO.

 

Cele mai citite

Deciziile adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost anunțate astăzi în cadrul unei ședințe desfășurate la București. Acestea vizează măsuri privind...

Guvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în ciuda altor prognoze mult mai rezervate

Guvernul României prognozează o creștere economică reală de 2,8% pentru anul 2024, în pofida unei evoluții slabe în primele șase luni, când PIB-ul a...

O strângere de mână i-a adus moartea liderului Hezbollah

Canalul saudit de știri Al Hadath a transmis că un bărbat care a venit din Iran, i-a strâns mâna lui Nasrallah și a uns-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă