15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialSolutie de avarie pentru Afganistan

Solutie de avarie pentru Afganistan

Purtatorul de cuvant al NATO, James Appathurai, a anuntat ca Franta a acceptat sa desfasoare un batalion – 800-1000 de militari – in estul Afganistanului, astfel incat fortele americane sa poata ocupa pozitii in regiunea Kandahar.

Decizia franceza raspunde, in primul rand, cererilor Canadei, care amenintase ca se retrage din sudul Afganistanului daca aliatii nu dovedesc ca sunt dispusi sa preia o parte din povara misiunilor de lupta impotriva talibanilor. Trupele canadiene, impreuna cu cele britanice si olandeze duc greul luptelor in regiunea extrem de volatila de la granita cu Pakistanul. Potrivit lui Appathurai, "exista o unitate foarte clara in cadrul Aliantei" in privinta faptului ca misiunea  NATO in Afganistan trebuie sa reuseasca, dar anuntul francez nu reprezinta decat o solutie de compromis, care confirma refuzul Germaniei de a desfasura forte combatante in sudul Afganistanului.
Forta NATO din Afganistan (ISAF) este formata din 47.000 de militari, dar numai cateva tari, printre care si Romania, au acceptat sa desfasoare trupe in regiunile sudice, cele mai amenintate. Romania a acceptat deja sa suplimenteze efectivele din Afganistan cu o companie care se afla in rezerva la dispozitia secretarului general NATO, iar premierul canadian Stephen Harper a anuntat ca misiunea canadiana va fi prelungita pana in 2011.

Desfasurarea fortelor franceze nu vine insa fara costuri pentru Alianta. Franta a solicitat sa revina in comandamentul integrat al NATO si a cerut deblocarea Politicii Europene de Securitate si Aparare (ESDP), care presupune punerea fortelor NATO sub dubla comanda, americana si europeana.
Presedintele Nicolas Sarkozy a ales dineul de miercuri seara de la Cotroceni pentru a anunta decizia de a desfasura fortele franceze in estul Afganistanului. Sarkozy este un partizan al revenirii Frantei in comandamentul integrat militar al NATO. Fostul presedinte Jacques Chirac a facut si el demersuri in acest sens, dar conditiile sale au fost respinse de americani. Acum, Sarkozy spera sa forteze mana Aliantei si sa obtina reprezentare in comandamentul militar integrat si in comanda flancului de sud al NATO.

Cele mai citite

Studiu: Disponibilizările la nivel global în scădere în 2024, dar îngrijorarea privind epuizarea angajaților crește

Potrivit unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, 73% dintre liderii de resurse umane la nivel global iau în considerare sau efectuează disponibilizări...

Studiu: Disponibilizările la nivel global în scădere în 2024, dar îngrijorarea privind epuizarea angajaților crește

Potrivit unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, 73% dintre liderii de resurse umane la nivel global iau în considerare sau efectuează disponibilizări...

Rapid, implicată într-un litigiu la FIFA după transferul lui Boupendza

Rapid București a fost înștiințată oficial de FIFA cu privire la un litigiu legat de transferul atacantului gabonez Aaron Boupendza, Zamalek susține că jucătorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă