3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialPutin, vizita de austeritate

Putin, vizita de austeritate

Evolutii
» Relatiile romano-ruse

In opinia lui Vasile Secares, romanii ar trebui sa fie "putin mai relaxati" in relatiile cu Rusia, pentru ca "teama de rusi, experienta istorica" nu se mai justifica, avand in vedere ca Romania este acum membra a structurilor euroatlantice. Din acest punct de vedere, argumenteaza Secares, "problemele de securitate ale Romaniei sunt rezolvate, de aceea nu ar mai trebui sa ne temem de rusi". Mai raman insa nerezolvate, subliniaza Michael Radu, chestiuni sensibile pentru Romania, cum ar fi problema tezaurului sau Republica Moldova. Expertul de la Institutul pentru Politica Externa din Philadelphia socoteste ca atat timp cat Romania nu va avea o atitudine "consecventa si consistenta la Moscova" si un ministru de Externe care sa fie sigur ca mandatul sau va dura mai mult de un an, "este foarte greu de prevazut cum vor evolua relatiile cu Rusia".

» Prima vizita a unui presedinte rus in Romania in perioada postdecembrista este ratata de diplomatia autohtona, dupa ce seful statului roman a sugerat deja ca nu doreste in contextul Summitului NATO discutii bilaterale cu omologul sau de la Kremlin.

» Vladimir Putin a venit la Bucuresti pentru a participa la discutiile Consiliului NATO-Rusia, dar vizita delegatiei moscovite nu are programate intalniri cu partea romana, poate si din cauza ca relatiile dintre cele doua tari sunt reci.

Vizita presedintelui rus vladimir Putin la Summitul NATO de la Bucuresti ar fi putut insemna pentru Romania un pas inainte in vederea imbunatatirii relatiilor cu Moscova, dar intalnirea Putin-Basescu pare imposibila sau, in orice caz, nepregatita de catre diplomatii romani. Vasile Secares, profesor de relatii internationale, considera ca este "un semnal urat" la adresa Bucurestiului faptul ca nu exista o intalnire protocolara intre Putin si Basescu. Din punctul sau de vedere, absenta discutiilor intre cei doi presedinti este pusa pe seama inabilitatilor celor care au pregatit vizita. Pe de alta parte, presedintele inca in functie de la Moscova nu a fost invitat la Bucuresti de Traian Basescu, ci de secretariatul general al NATO. seful statului roman are, in schimb, o istorie personala de neintelegeri cu Rusia, pornind de la declaratii inflamatoare, carora le-a raspuns insa mereu Ministerul de Externe rus, niciodata presedintele Putin, semn ca Bucurestiul nu a fost luat prea in serios la Kremlin.
Analistul politic Armand Gosu, expert in problemele spatiului ex-sovietic, crede ca "s-ar fi putut profita de summit pentru a imbunatati relatiile cu Rusia", iar lipsa unei bilaterale Putin-Basescu este "un semnal negativ" si arata ca "Romania conteaza prea putin pentru rusi". La randul sau, Michael Radu, expert la Institutul pentru Politicã Externa din Philadelphia, pune lipsa unei intrevederi intre cei doi presedinti, cel roman si cel rus, pe seama "manierelor proaste ale lui Putin", fiind limpede ca "sefului de la Kremlin ii pasa numai de NATO, iar Romania nu este pe primul loc in politica externa rusa".

Pe de alta parte, faptul ca Vladimir Putin ajunge la Bucuresti este, in opinia lui Vasile Secares, "o luare de nota a noii frontiere euroatlantice care s-a trasat in zona noastra si ca Rusia constientizeaza ca Romania este un aliat important al NATO".
Sosirea lui Putin la Bucuresti nu trebuie vazuta ca o deschidere catre Bucuresti, ci, pur si simplu, presedintele rus vine cu o agenda bine stabilita pentru Consiliul NATO-Rusia care se desfasoara in capitala Romaniei. In acest sens, analistul Michael Radu crede ca "vizita lui Putin nu trebuie interpretata ca avand vreo legatura cu relatiile ruso-romane", pentru ca "este clar ca scopul lui Putin este sa influenteze NATO". Oricum, crede expertul de la Institutul pentru Politica Externa din Philadelphia, avand in vedere sederea de numai o zi a liderului de la Kremlin la Bucuresti, "o intrevedere de o jumatate de ora-o ora nu va aduce ceva semnificativ pentru relatiile ruso-romane".

Raceala cu care este tratata Romania de catre Rusia este demonstrata si de faptul ca bilaterala Putin-Bush, prevazuta pentru duminica la Soci, in Rusia, ar fi trebuit sa aiba loc initial pe malul Marii Negre. Michael Radu explica decizia lui Putin prin faptul ca "se simte mai confortabil in Rusia" si dovedeste in acelasi timp "atitudinea sovietica a liderului de la Kremlin".

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă