-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSubventii inexistente pentru producatorii de lapte

Subventii inexistente pentru producatorii de lapte

» Din cele aproape 6 miliarde de euro promise de Uniunea Europeana (UE) in iunie 2004 pentru dezvoltarea agriculturii, Romania nu a primit nimic pana acum. Vasile Puscas, reprezentantul Romaniei in problema negocierilor cu UE, a reusit sa obtina suma de 5.973 miliarde euro, bani care trebuiau sa vina in transe pe durata a patru ani, incepand cu 2007.

Lipsa subventiilor europene a afectat, printre altele, si industria productiei de lapte, care nu a reusit sa se conformeze cu standardele de modernizare. Cercul vicios s-a continuat cu perioada de tranzitie de trei ani, solicitata de Romania. "Initial termenul-limita pentru conformizarea productiei de lapte era decembrie 2009, termen pe care concesionarii si producatorii au decis sa-l modifice in iunie 2008. Din cauza lipsei de fonduri europene, termenul-limita a revenit la data initiala", a spus Valentin Blanaru, director executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL). Totodata, lucrarile de modernizare sau restructurare a unitatilor de productie a laptelui sau de procesare a acestuia nu au fost demarate. "Nici o fabrica sau unitate de procesare nu a inceput lucrari de modernizare sau restructurare din cauza lipsei de fonduri europene", completeaza Blanaru.
O alta problema este si procentajul de lapte conform, acesta fiind si motivul pentru care UE a fost reticenta cu privire la industria laptelui in Romnania si la fondurile alocate acesteia. In momentul negocierilor din 2004, procentajul se ridica la aproximativ 40%, iar cei aproape 4 ani trecuti de atunci au reusit un salt infim. "Ca urmare a monitorizarii si centralizarii situatiilor cu privire la calitatea laptelui materie prima transmise de catre laboratoarele DSVSA judetene, efectuata de ANSVSA, a rezultat ca 45% din laptele materie prima livrat la unitatile de procesare in anul 2007 corespunde standardelor UE", a declarat Virgil Matei Eftimie, directorul Directiei de Igiena si Sanatate Publica Veterinara.
In ciuda protestelor "laptarilor" din toata tara cu privire la pretul prea mic platit de concesionari pe litrul de lapte, lucrurile au ramas la fel. "Contractele cu producatorii de lapte se negociaza cu fiecare in parte, nu exista un contract colectiv, totul pentru a respecta Legea concurentei. In ceea ce priveste cererile facute de «laptari», nu s-a schimbat nimic de atunci", afirma Horea Orasan, directorul de achizitii si colectare de la Albalact.

NEGOCIERE

» Cota de lapte
Cota de lapte negociata in iunie 2004 a fost de 3.057.000 tone, din care 1.093.000 tone trimise unitatilor de procesare, iar 1.964.000 tone destinate vanzarilor directe catre consumatori. Initial termenul-limita pentru conformizarea productiei de lapte era decembrie 2009.

Cele mai citite

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă