18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecial1.600 de oameni, concediati de autoritati

1.600 de oameni, concediati de autoritati

– Saracii angajati in cadrul serviciilor sociale din Hunedoara au fost concediati pentru ca fondurile alocate de AJOFM pentru salariile lor au fost epuizate
peste 1.600 de persoane din judetul Hunedoara, care erau platite prin programul de munci comunitare derulat de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Hunedoara, au ramas fara salarii.
Bugetul alocat din fonduri guvernamentale pentru acest capitol a scazut, iar pentru reangajarea celor 1.609 persoane nu mai sunt deocamdata resurse financiare.
Potrivit purtatorului de cuvant al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Hunedoara, Liviu Socol, bugetul alocat acestui an a fost, initial, de 3,5 milioane de lei de lei, insa, ulterior, a scazut la doua milioane de lei. "Pe tot anul 2008 am ramas cu doua milioane de lei, pe care i-am cheltuit in primul trimestru al acestui an. Pentru trimestrele doi, trei si patru mai avem nevoie de inca doua milioane de lei", a precizat Liviu Socol. Acesta spune ca, in urma discutiilor purtate cu reprezentantii Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, acestia au promis suplimentarea fondurilor, astfel incat sa ajunga si pentru trimestrul II al acestui an, iar, daca la rectificarea bugetara, vor fi fonduri, ei vor incerca acoperirea cheltuielilor pentru intregul an. "Deocamdata nu este nimic concret, suntem doar la faza de discutii", a precizat purtatorul de cuvant al AJOFM Hunedoara.
Masura referitoare la intreruperea contractelor angajatilor serviciilor sociale a avut cel mai dur impact in zonele sarace ale judetului, unde o mare parte a populatiei traia din banii primiti in urma activitatilor prestate pe acest program. In Petrosani, administratia publica locala a decis sa angajeze o parte a beneficiarilor direct la Primarie, iar o alta parte la societatea de gospodarire locala, astfel incat oamenii sa primeasca salariul minim pe economie macar pana dupa sarbatorile de Pasti.
"Din cei 115 oameni care erau angajati pe acest program, 40 i-am angajat la primarie, iar ceilalti la Gospodarie PrestCom", a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

PROGRAM
Programele de programe de lucrari comunitare, derulate prin AJOFM, au ca scop ocuparea temporara a persoanelor disponibilizate in vederea mentinerii acestora intr-o forma de activitate care sa le usureze accesul pe piata fortei de munca. Pentru perioada de iarna, AJOFM finanteaza cu 100% plata acestor persoane, iar in lunile de vara, contributia de la bugetul de stat scade. O parte dintre oamenii asistati prin acest program reusesc sa se angajeze vara sezonier in silvicultura sau in constructii.

Cele mai citite

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă