7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialRomania – 6 ani de NATO

Romania – 6 ani de NATO

» De la Summitul NATO de la Praga din 2002, unde Romania a fost primita in Alianta, si pana acum tara a facut progrese in mai toate domeniile, dupa cum observa expertii in politici publice.

» Investitiile straine au crescut de opt ori in fiecare an de cand Romania a devenit membra NATO, economia de piata s-a consolidat, potrivit ultimelor evaluari facute de Comisia Europeana, iar justitia este considerata independenta de catre Bruxelles.

La sase ani de la decizia de aderare la structurile nord-atlantice, Romania a fost obligata si impulsionata in acelasi timp de NATO si de UE sa-si consolideze institutiile in asa fel incat statul de drept sa functioneze, iar economia si justitia sa functioneze fara amestecul puterii politice. Inainte de a incepe negocierile de aderare cu Uniunea Europeana, Romania a fost pusa sub lupa de NATO si impinsa sa-si rezolve problemele cu minoritatile, cu vecinii, dar si democratizarea armatei si a serviciilor secrete. Fara insistenta Aliantei, probabil ca nici armata, nici structurile de informatii nu ar fi iesit de sub control politic. In plus, pentru alinierea la standardele NATO a fost suspendat serviciul militar obligatoriu, Armata Romana a devenit, incepand cu anul 2007, una de profesionisti, iar din cei aproape 100 de mii de militari slab pregatiti, cati erau in 2004, Armata Romana are acum 76.000 de militari profesionisti.

Cat despre partea economica, conform Ziarului Financiar, in Romania investitiile straine au fost de opt ori mai mari in fiecare an de cand este membra a Aliantei Nord-Atlantice, spre deosebire de perioada de dinaintea aderarii. Comparativ cu perioada 1991-2002, cand Romania a atras investitii de numai 8,5 miliarde de euro, dupa intrarea in NATO aceasta a atras investitii straine in valoare de 28,1 miliarde de euro. In acelasi sens, si salariul mediu net pe economie a crescut de la 124 euro in 2002 la 333 euro in 2008. Analistul economic Ionut Popescu considera ca "investitorii straini vin cu mai multa incredere intr-o tara care face parte din structurile NATO", pentru ca aceasta aderare a adus "o infuzie de democratie si orice derapaj este acum mai putin probabil". Desi recunoaste ca "economic, mai este loc de crescut", Ionut Popescu sustine ca "s-a schimbat aerul din mediul de afaceri" din 2002 incoace. Specialistii in economie cred ca prezenta investitorilor straini are efecte pozitive asupra combaterii coruptiei. Daniel Daianu crede, astfel, ca "marii investitori prezenti in Romania au dezavuat practicile locale, cum ar fi relatiile privilegiate cu functionarii din primarie, lipsa de transparenta".

Tot din punct de vedere economic, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, Iulian Chifu, a precizat ca, "prin faptul ca impartim costurile referitoare la securitate cu partenerii nostri, acestea sunt mai mici pentru noi". Cu alte cuvinte, Romania este mai sigura cu bani mai putini.
Integrarea Romaniei in structurile nord-atlantice nu inseamna numai profesionalizarea armatei si cresterea investitiilor straine, dar a reprezentat si un pas important in grabirea procesului de aderare la Uniunea Europeana. In opinia lui Ionut Popescu, "admiterea in NATO a facilitat integrarea in UE, reprezentand primul mare certificat de buna purtare acordat Romaniei". si Daniel Daianu sustine ca, deoarece "NATO in general imbratiseaza si promoveaza tari cu o democratie liberala", a fost mai usor pentru Romania sa adere la UE prin NATO. Pe de alta parte, specialistul in drept constitutional Ioan Stanomir este de parere ca "nici NATO, nici UE nu au adus un plus de democratie Romaniei", iar cele doua aderari trebuie vazute separat.

Spre modernizare
Analistii considera ca modernizarea Romaniei nu s-ar fi putut face fara constrangerile create de criteriile de aderare pentru NATO si UE. Vasile Puscas argumenteaza ca stadiul de dezvoltare pe care l-a atins acum Romania nu s-ar fi putut realiza fara presiunile aderarii la NATO si la Comunitatea Europeana: "Prima presiune a respectarii unor criterii politice a venit dinspre NATO, apoi UE a insistat pe statul de drept, justitie si administratie publica". In opinia lui Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, dupa aderarea la NATO "au crescut potentialul Romaniei prin crearea armatei de profesionisti, dar si prestigiul tarii pentru ca militarii romani au luptat cu succes pe toate teatrele de operatiuni". Din punctul de vedere al aderarii la NATO, Romania a trebuit sa faca dovada ca este o tara democratica, cu un sistem pluripartidist si care nu se afla in arii generatoare de conflict. Astfel Alianta Nord-Atlantica i-a asigurat Romaniei certitudinea de a participa la un sistem de securizare.

Cele mai citite

Horoscop 25 decembrie 2024. Atmosfera pare apăsătoare

Horoscop 25 decembrie 2024. Astăzi, atmosfera pare apăsătoare, influențând fiecare zodie într-un mod unic. Horoscop 25 decembrie 2024 România Liberă îți prezintă horoscop 25 decembrie 2024....

Drăgușin, vizat în tactica lui Liverpool! Planul lui Arne Slot pentru victoria categorică împotriva lui Spurs

Liverpool a învins Tottenham cu un categoric 6-3 în etapa a 17-a din Premier League, grație unei tactici meticulos pregătite de antrenorul Arne Slot,...

Regula U21, mai eficientă ca niciodată. Premieră absolută în Superliga după 8 ani de la implementare

Pentru prima dată de la introducerea regulii U21 în 2016, fiecare etapă din Superliga României a sezonului 2024/2025 a înregistrat cel puțin un marcator...
Ultima oră
Pe aceeași temă