2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialPalatul Culturii din Focsani, "spalatorie de bani publici"

Palatul Culturii din Focsani, „spalatorie de bani publici”

Lucrarile pentru reabilitarea Palatului Culturii din Focsani au costat pana acum cel putin patru milioane si jumatate de euro. Autoritatile sunt gata sa consume alte 11 milioane de euro in aceleasi scop. Cu toate sumele enorme investite pana acum, Palatul Culturii continua sa ramana in paragina.

In urma cutremurului din luna mai a anului 1990, printre constructiile cu valoare de patrimoniu din judetul Vrancea afectate s-a aflat si sediul Prefecturii fostului judet Putna, din Focsani, situat in centrul orasului, pe str. Republicii la nr. 71, caruia i-a fost afectata structura de rezistenta. Lucrarile de consolidare si reparatii capitale au demarat imediat dupa cutremur, in baza documentatiei intocmite de Sectia de Proiectare a Judetului Vrancea (proiect 1677/1990).

Cladirea fostei Prefecturi Putna are un spatiu construit de peste 3.200 metri patrati si incorporeaza 86 de incaperi, iar dupa finalizarea sa aici ar fi trebuit sa se mute toate institutiile de cultura ale judetului: Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu", Muzeul Vrancei, cu toate sectiile sale, Centrul Creatiei Populare, "Pastorala", Ansamblul "Doina Vrancei" etc. Numai pana in anul 1996 s-au investit aici peste 50 miliarde de lei vechi, aproximativ 2 milioane de euro in banii de acum. Ulterior, ani buni, cladirea din buricul Focsaniului a ramas abandonata din lipsa de fonduri, aici gasindu-si refugiul oamenii strazii. Intre anii 2001 si 2004, cladirea de patrimoniu a trecut in administrarea Companiei Nationale de Investitii (CNI), institutie aflata in subordinea ministrului de atunci al Transporturilor, Miron Mitrea, deputat PSD de Vrancea. In acesti ani, CNI a facut lucrari de reabilitare la Palatul Culturii in suma totala de peste 100 miliarde de lei vechi, adica aproximativ 2,5 milioane de euro. La inceputul anului 2004 cladirea a fost "pasata" inapoi Primariei Focsani. In mai 2004, printr-un protocol incheiat intre Primaria Municipiului Focsani si Consiliul Judetean (CJ) Vrancea, imobilul a trecut in administrarea acestei institutii, dupa ce, anterior, consilierii locali si judeteni votasera un proiect de hotarare in acest scop. In 2006, Consiliul Judetean Vrancea, la propunerea presedintelui Marian Oprisan, a aprobat mutarea in cladire a Parchetului de pe langa Judecatoria Focsani si a Parchetului de pe langa Tribunalul Vrancea. Ulterior, un numar de 174 de scriitori si oameni de cultura au semnat un protest adresat mai multor institutii ale statului roman (Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor, Ministerul Public, Parchetul General, Ministerul Justitiei, CJ si Prefectura Vrancea) prin care se opuneau transformarii Palatului Culturii in sediu de Parchet. Unii dintre scriitori, cum ar fi Gheorghe Istrate sau Puiu Siru, au amenintat, in timpul Salonului Literar "Dragosloveni"‘ din toamna anului 2006, ca se vor lega cu lanturi de sediul palatului daca autoritatile vor continua proiectul de schimbare a destinatiei cladirii de patrimoniu. Dupa numai cateva zile, in toamna anului 2006, procurorul general al Romaniei, Laura Kovesi, a anuntat ca refuza sa preia cladirea de la CJ.

Sediu pentru Episcopia Vrancei
In anul electoral 2008, la propunerea aceluiasi Marian Oprisan, plenul CJ Vrancea a votat pentru contractarea de la o banca a unui imprumut de 40 milioane lei (aproximativ 11 milioane euro) in scopul finalizarii proiectului "RK si consolidarea Prefecturii judetului Putna". Numai ca intr-o adresa a Inspectoratului Judetean in Constructii Vrancea, remisa Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National al judetului Vrancea (DCCPCN), se precizeaza: "Proiectarea si executia consolidarii cladirii fostei Prefecturi Putna au fost realizate in trei etape: consolidare subsol; consolidare parter si etaj; consolidare elemente structurale ale sarpantei. Receptia finala a avut loc in data de 17.01.2006". In speta, Oprisan vrea ca aceste 11 milioane de euro sa fie folosite pentru finalizarea cladirii, pentru a o putea transforma mai apoi in sediu pentru Episcopia Vrancei, care ar urma sa ia fiinta prin divizarea Episcopiei Buzaului si Vrancei, pastorita de Epifanie Norocel, prieten foarte bun cu liderul pesedist.

OFICIALI
» Spalare de fonduri
"Nu mai este un secret faptul ca lucrarile de reparatii la Palatul Culturii au fost o veritabila spalatorie de bani publici care se regasesc in vilele somptuoase ale celor care au condus si conduc administratia judetului Vrancea. Cum Ministerul Culturii nu a avizat transformarea cladirii de patrimoniu national de categorie A in sediu de Parchet, DCCPCN Vrancea a fost actionata in judecata de consiliul judetean al lui Oprisan, iar instanta de la Cluj ne-a dat dreptate. In nota de fundamentare adresata de CJ Vrancea procurorului general Laura Codruta Kovesi se avansa necesitatea acordarii de catre Ministerul Public, pentru o alta consolidare, a «modestei» sume de 140 miliarde de lei vechi. Acest fapt a determinat-o pe dna Kovesi sa renunte la oferta lui Oprisan", a declarat Puiu Siru, directorul DCCPCN Vrancea.

Cele mai citite

Rusia, printre liderii globali în producția criptomonedelor. Metoda de a evita sancțiunile occidentale

Într-un context economic marcat de sancțiunile occidentale, Rusia a început să utilizeze bitcoin și alte criptomonede pentru plăți internaționale. Modificările legislative recente au facilitat adoptarea...

Patinoare deschise în București, iarna 2024-2025: Ghid complet pentru iubitorii de gheață

Odată cu sezonul rece, Bucureștiul își întâmpină locuitorii și turiștii cu o varietate de patinoare, atât în aer liber, cât și acoperite. Iată unde...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă