» Responsabilitatea managementului Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica Lacul Pangarati revine custodelui, Asociatia Ecomoldavia.
Trei persoane au incendiat intentionat o zona acoperita cu vegetatie de pe lacul Pangarati, judetul Neamt, in dupa amiaza zilei de duminica. Scopul incendierii a fost, clar, arderea vegetatiei si nu a vreunei gramezi de gunoi, dupa cum se poate vedea si din fotografia realizata la fata locului. Toate acestea se intampla in conditiile in care lacul Pangarati este o rezervatie avifaunistica protejata prin lege. "Responsabilitatea managementului Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica Lacul Pangarati revine custodelui, Asociatia Ecomoldavia, prin conventia de custodie nr. 3791 din 29.06.2005.
In Regulamentul Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica Lacul Pangarati, elaborat de custode, printre activitatile interzise se numara si aprinderea si folosirea focului deschis in afara vetrelor special amenajate si semnalizate in acest scop de catre custode la mai putin de 10 m de limitele ariei naturale; distrugerea faunei si florei de pe malul lacului, precum si intrarea in stufaris in perioada aprilie – iunie (perioada in care cuibaresc pasarile)", se arata intr-un raspuns al Agentiei de Protectia Mediului Neamt. Reprezentanta Asociatiei Ecomoldavia, Isabela Nedelcu, nu stia ieri nimic despre distrugerea vegetatiei. De asemenea, comisarul sef al Garzii de Mediu Neamt, Neculai Bucat, nu avea date despre incendiul de la Pangarati, fiind de parere ca ar putea fi o actiune a societatii care exploateaza lacul, Hidrocentrale Bistrita. Purtatorul de cuvant de la Hidrocentrale Bistrita, Nicolae Petrescu, a dezmintit insa o astfel de posibilitate. Pe de alta parte, primarul comunei Pangarati, Ioan Surdu, ne-a declarat ca incendiatorii au fost, probabil, niste proprietari din zona care s-au apucat de curatenie. Acesta spune ca se va deplasa la fata locului pentru a lua masurile
ce se impun.