În anul 2017, Premiul Nobel pentru Medicină a mers la trei cercetători americani: Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young. Prin izolarea și investigarea genei „timpului” din musculița de fructe, ei au putut dovedi existența „ceasului interior”, care controlează ritmul circadian al oamenilor, animalelor și plantelor. Industria de iluminat, arhitecții și proiectanţii au fost primii interesaţi de această descoperire ştiinţifică şi au început să dezvolte pe baza acesteia soluţii de iluminat şi concepte pentru o gamă largă de aplicaţii.
De fapt, în ce a constat descoperirea? Ritmul biologic al ființei umane este în mod decisiv influențat de ciclul luminii solare. Proporția de lumină albastră este responsabilă pentru blocarea sau stimularea producerii hormonului somnului, melatonina. Lumina solară, relativ albastră dimineața, blochează hormonul melatoninei și stimulează activitatea hormonului stresului, cortizolul. Astfel omul este complet treaz, se îmbunătățește capacitatea de concentrare și apare sentimentul de bună condiție fizică. În cursul zilei, culoarea luminii capătă un ton semnificativ mai cald, creând o inversare a acestui efect, astfel încât oamenii devin mai liniștiți seara și sunt pregătiți pentru faza de somn iminentă.
Astfel, ritmurile circadiene reprezintă fundamentul iluminatului humano-centric, iar soluţiile ce încorporează acest tip de iluminat – denumit HCL (Human Centric Lighting – Iluminat Humano-Centric) – susţin procesul biologic de control al hormonilor, simulând soarele lipsă care promovează în mod activ acest ritm natural.
Cum se realizează un iluminat eficient
Faptul că majoritatea oamenilor simt rareori soarele pe fețele lor poate duce la insomnie, oboseală și chiar depresie. O lampă proiectată astfel încât să respecte ceasul biologic trebuie să urmeze aceleași faze ca soarele în ceea ce privește culoarea luminii și astfel se creează premisa unui iluminat mai sănătos, eficient din punct de vedere biologic. În același timp, însă, deoarece intensitatea și direcția luminii solare variază considerabil, aceste date trebuie şi ele luate în considerare pentru o instalare corespunzătoare a sistemului şi pentru maximizarea efectelor acestuia. De exemplu, lumina soarelui variază în intensitate de la 3.000 de lux (pe o zi de iarnă) la 100.000 de lux (o zi însorită) și, pe de altă parte, lumina difuză de pe cer acoperă o mare parte a câmpului vizual uman.
De aceea, lămpile cu suprafață mare luminoasă în partea superioară a camerei vor fi preferabile, deoarece astfel lumina difuză ajunge în mod eficient în jumătatea inferioară a retinei unde se găsesc cele mai multe celule sensibile la lumină. Toți cei trei factori (temperatura de culoare, intensitatea luminii și direcția ei) trebuie să fie luaţi în considerare în orice proiect de iluminat HCL, astfel încât efectul luminii solare să fie replicat cât mai fidel posibil.
Aplicațiile iluminatului biodinamic sunt multe și variate, pornind de la locuințe private până la birouri, instituții de învăţământ, îngrijire medicală şi unităţi industriale, aducând efecte pozitive cu mare impact, printre care: creşterea confortului, a puterii de concentrare şi învăţare, evitarea greșelilor și a îmbolnăvirilor, păstrarea sănătății, scurtarea perioadelor de vindecare, siguranța la locul de muncă etc. Iluminatul difuz pe suprafeţe mari, în combinație cu lumina indirectă și directă a unor proiectoare sau spoturi, poate fi utilizat în toate domeniile menționate și poate conduce la rezultate eficiente. Utilizarea lămpilor individuale și standard joacă, de asemenea, un rol major, precum și introducerea unor sisteme complexe de control al iluminării.