Romania se plaseaza la mijlocul clasamentului mondial al atractivitatii pe care o exercita asupra celor mai mari lanturi comerciale. Alcatuit din perspectiva investitiilor pe care le-au facut 250 dintre cele mai mari grupuri de retail ale lumii, clasamentul, alcatuit de agentia imobiliara CB Richard Ellis (CBRE), asaza Romania pe locul 39 din 61, inaintea Norvegiei, Luxemburgului, Finlandei sau Braziliei.
Potrivit datelor CBRE, in Romania activeaza putin peste o cincime (20%) din cele 250 de firme de retail internationale a caror prezenta mondiala a fost analizata in studiu.
Analistii explica atractivitatea Romaniei prin capacitatea mai mare de absorbtie a unei piete care s-a dezvoltat tarziu si prin explozia creditelor pentru consum. "Romanii au fost privati un timp indelungat de piata de retail, astfel, avem 22 de milioane de consumatori potentiali", potrivit lui Matei Paun, analist economic. "Totodata, explozia creditarii in anii 2000 si 2001, care a permis acordarea imprumuturilor mult mai usor", completeaza Paun. Pe prima pozitie in ierarhia tarilor cu cel mai mare grad de penetrare al retailerilor internationali se afla Marea Britanie, unde sunt prezente peste 55% din firmele analizate, fiind urmata de Spania, cu o proportie de peste 50%.
La nivel regional, cea mai redusa prezenta a retailerilor s-a inregistrat in Estonia, unde activeaza doar 10% dintre firmele luate in calcul.
In clasamentul global, imediat dupa Romania se plaseaza in ordine Norvegia, Luxemburg, Finlanda si Brazilia. La realizarea topului CBRE a inclus 61 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Asia Pacific si America si a analizat activitatea retailerilor straini pe aceste piete, nu si pe cea a companiilor locale de profil.
Clasamentul primelor zece tari este dominat de state europene, dupa Marea Britanie si Spania plasandu-se Franta (47%), Germania (46%), Italia (45%), Elvetia (42%) si Austria (42%).
Pozitia a opta este ocupata de Emiratele Arabe Unite (41%), urmate de China (40%) si Rusia (sub 40%).
Compania de servicii imobiliare CBRE a revenit in Romania in luna februarie, prin achizitia uneia dintre cele mai mari firme romanesti de profil, Eurisko Consulting, in urma unei tranzactii de 35 milioane de dolari. CBRE s-a retras de pe piata romaneasca in vara anului trecut, pe care functiona din anul 2001 in baza unui contract de franciza.