Corpul de Control al Guvernului a sesizat ca in licitatia prin care APIA urma sa primeasca aproximativ 200 de ATV-uri au existat mai multe neregularitati. Cu toate acestea, expertii sustin ca vinovatii ar putea fi sanctionati numai disciplinar.
Controlul efectuat de inspectorii Departamentului Corpului de Control al Guvernului la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a aratat ca membrii comisiei de evaluare au incalcat legea in cazul licitatiei pentru ATV-uri, acceptand o oferta neconforma caietului de sarcini. Valoarea contractului era de aproximativ 3 milioane de euro, prin care APIA urma sa achizitioneze 55 de autoturisme de teren si 195 de ATV-uri. Sub umbrela evitarii clauzei de salvgardare, directorul general al APIA din vremea cand a avut loc aceasta licitatie, Doru Marius Nechiti, sustine ca achizitionarea ATV-urilor era necesara pentru "marirea ritmului de masurare in teren a parcelelor declarate de fermieri". Pe de alta parte, inspectorii guvernamentali au descoperit ca numarul de vehicule a fost decis la nivelul central al APIA, filialele judetene nefiind intrebate daca le sunt sau nu necesare.
Conform raportului Corpului de Control al Guvernului, firma care a castigat licitatia, American ATV, nu a indeplinit cerintele minime solicitate, respectiv conditii privind cifra de afaceri medie anuala si experienta in derularea unui contract similar in ultimii trei ani.
Cu toate ca valoarea contractului este foarte mare, conform lui Doru Marius Nechiti, el nu s-a derulat, APIA nu a efectuat nici o plata in baza acestuia si, evident, nici ATV-urile nu au ajuns la agentie. Expertul in anticoruptie Laura stefan socoteste ca, in conditiile in care nu a existat un transfer de bani si deci o dovada a existentei unui prejudiciu, membrii comisiei de licitatie ar putea scapa de o condamnare. De aceea Laura stefan considera ca, cel mai probabil, ei vor fi sanctionati doar pe linie disciplinara.