Companiile farmaceutice de dimensiuni mici din Romania sunt posibile tinte de preluare de catre mari jucatori ai pietei sau de catre fonduri de investitii, spun reprezentantii companiei farmaceutice LaborMed Pharma.
"Piata farmaceutica romaneasca are inca o dinamica foarte mare, este o piata in dezvoltare, inca mai pot aparea miscari de achizitii si preluari pe piata, dar vorbim de jucatori mai mici", spune Marcian Gavrilescu, director al LaborMed Pharma Trading, divizie de distributie.
Analistii pietei asteapta vanzarea unor companii mici producatoare de medicamente sau a unor clinici medicale private, printre acestea numarandu-se Polisano si Laropharm. Deocamdata, privatizarea Antibiotice Iasi, jucator mare al pietei romanesti, listat la Bursa de Valori Bucuresti, este blocata, insa reprezentantii companiei LaborMed Pharma Trading considera ca firma este interesanta pentru investitori, datorita capacitatii sale de export. "Antibiotice este o companie interesanta, cu traditie in domeniul farmaceutic romanesc si cu exporturi importante", precizeaza directorul general al LaborMed Trading.
Conducerea LaborMed nu exclude o extindere prin preluarea altor companii din domeniul farmaceutic, insa pentru moment strategia firmei vizeaza consolidarea pozitiei pe piata si dezvoltarea portofoliului de produse.
Sebastian Tcaciuc, directorul fondului de investitii Advent International, actionarul majoritar al companiei LaborMed, spune ca strategia fondului pentru piata romaneasca ia in calcul pentru anii urmatori si alte achizitii pe piata farmaceutica, fie prin intermediul LaborMed, fie direct.
"Piata farmaceutica romaneasca este un domeniu unde am avut investitii de succes, ofera oportunitati in continuare si va continua sa creasca si in anii urmatori, desi se afla la un nivel inferior mediei europene", spune Tcaciuc. Producatorul de medicamente din Bucuresti a fost achizitionat recent de fondul de investitii Advent, pentru suma de 123 de milioane de euro.
"Ne propunem, pe de o parte, sa transformam compania intr-un lider local si, de asemenea, sa o internationalizam. Pentru asta dorim sa crestem portofoliul, fie prin cumpararea de licente, fie prin achizitia de produse de la alti producatori. De asemenea, dorim sa stabilim aliante cu producatori din Europa si Asia, care sa ne sprijine in acest sens", a declarat, la randul sau, Stephen Stead, noul CEO al LaborMed.
Piata farmaceutica romaneasca a fost marcata in ultimi ani de o serie de tranzactii de preluare a unor jucatori importanti. Terapia Cluj-Napoca a fost preluata de producatorul indian Rambaxy, producatorul de medicamente Sindan Bucuresti a fost achizitionat de grupul islandez Actavis, iar Sicomed a intrat in portofoliul companiei Zentiva.
» Trei miliarde de euro, piata farmaceutica In 2011
Piata farmaceutica romaneasca va ajunge, pana in anul 2011, la nivelul de trei miliarde de euro, potrivit datelor companiei de cercetare Business Monitor International (BMI). Romania reprezinta una dintre cele mai dinamice piete farmaceutice din Uniunea Europeana, are cea mai mare rata de crestere in regiunea Europei Centrale si de Est, de 15%.
Desi se situeaza pe primul loc in Europa Centrala si de Est (ECE) in ce priveste dinamica pietei, totusi la capitolul cheltuieli pe medicamente alocate pe cap de locuitor ne situam la nivelul anului 2006 pe locul sase in ECE, cu 71 de euro, dupa Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia si Turcia. Datele pentru anul 2007 indica un ritm de crestere al pietei de 11,2%, cu o valoare de 6,08 miliarde lei, potrivit datelor companiei Cegedim.