16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialUn medic la o mie de pacienti

Un medic la o mie de pacienti

»  O comisie paritara va stabili care este necesarul de personal medical pentru fiecare zona din judetul Constanta.

»  Bolnavii din mediul rural nu vor mai fi nevoiti sa vina in oras pentru a-si efectua analizele.

Noul contract de furnizare de servicii medicale va aduce imbunatatiri majore in domeniul sanitar. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta va urmari ca fiecare medic de familie sa aiba pe lista un numar de 1.000 de pacienti. In perioada urmatoare va fi numita o comisie paritara formata din membri ai CJAS, din partea Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana Constanta si din cadrul Colegiului Medicilor. Comisia va stabili necesarul de medici de familie si de asigurati, atat in mediul rural, cat si in mediul urban. "Vor exista localitati unde populatia este mai redusa, iar medicii de familie vor putea avea pe liste chiar si 200 de pacienti. In oras exista medici care au inregistrate mai mult de 1.000 de persoane. Acestia vor ramane cu lista actuala. Ne-am gandit ca pe viitor sa fie cam 2.000 de pacienti la un medic", a declarat presedintele director-general al CJAS Constanta, Marinel Ciobanu. Cu ajutorul acestor modificari va fi eficientizat actul medical si va fi atras un numar mai mare de asigurati.
De asemenea, pentru servicii medicale aditionale medicii vor putea incheia contracte distincte cu furnizorii. Pentru investigatiile paraclinice, medicii specialisti din laboratoare vor putea sa-si desfasoare activitatea si la alte laboratoare aflate in relatii contractuale cu CJAS. Pacientii din mediul rural nu vor mai fi nevoiti sa vina la Constanta pentru a-si face analizele, ci vor merge direct la cabinetele medicilor din localitate pentru prelevarea probelor.

 

» Stabilirea prioritatilor
In domeniul sanitar constantean au fost luate mai multe masuri pentru ajutorarea bolnavilor. Reprezentantii CJAS Constanta vor analiza dosarele asiguratilor care se afla pe listele de asteptare pentru dispozitive medicale si vor stabili criterii de prioritate pentru acordarea acestora. O alta schimbare consta in posibilitatea spitalelor de a primi bani pentru cabinetele dentare, fara personalitate juridica, integrate in structura unitatii sanitare. Medicamentele pentru HIV/SIDA si TBC vor putea fi procurate si din farmaciile cu circuit deschis.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă