15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAgricultura a taiat din elanul economiei in 2007

Agricultura a taiat din elanul economiei in 2007

» Constructiile au afisat in 2007 cea mai mare crestere, de 33,6%, mult peste ritmul economiei.

» Adancirea deficitului comercial a sters din influenta pozitiva a investitiilor de capital.

» Consumul populatiei a contribuit cu 77% la cresterea economiei, dar influenta lui s-a temperat.

Agricultura a fost anul trecut singura ramura a economiei care a redus din cresterea Produsului intern brut (PIB), in timp ce constructiile au avut cel mai mare avans, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Produsul intern brut si-a temperat anul trecut cresterea, la 6%, de la 7,9% in 2006, ajungand la nivelul de 404,7 miliarde lei. La nivelul Uniunii Europene (incluzand 27 de state), unde cresterea medie a economiei a fost de 2,9%, Romania a ocupat al cincilea loc, fiind devansata doar de Polonia (6,5%), Lituania (8,8%), Slovacia (10,4%) si Letonia (10,6%). La cresterea cu 6% de anul trecut a PIB cea mai importanta contributie au continuat sa o aiba serviciile (cu 3,5%), urmate de constructii (cu 2,4%), industrie (cu 1,2%) si impozite nete (cu 0,2%), in timp ce agricultura a redus cu 1,3% cresterea cumulata a celorlalte ramuri. Mult peste nivelul mediu de crestere economica s-au plasat constructiile, cu un avans de 33,6%, in contrast cu agricultura, care a scazut cu 16,9%. Industria a inregistrat o crestere inferioara PIB, cu 5,1%. In 2007, productia agricola a scazut cu 16,7% fata de anul precedent, cea vegetala reducandu-se semnificativ, cu 24,7%, iar cea animala cu 3,9%. Principalii factori ce au determinat scaderea productiei agricole au fost conditiile climaterice nefavorabile, care au facut ca din totalul de 8,5 milioane de hectare suprafata arabila cultivata peste 65% sa fie afectata in proportii variind intre o treime si intreg. La acestea s-au adaugat randamente scazute la majoritatea culturilor, exceptie facand strugurii, sfecla de zahar si cartofii.

Tendinta descendenta care se manifesta in agricultura a facut ca ponderea acesteia in PIB sa se reduca la jumatate fata de anul 2001, pana la 6,6% in 2007, in vreme ce sectorul constructiilor a depasit pentru prima data agricultura, ajungand la o cota de 9,1% din PIB. Tendinta descendenta s-a remarcat si in industrie, dar pe o panta mai lina decat in cazul agriculturii, astfel ca anul trecut industria a coborat la 23,5% din PIB. Pe langa sectorul constructiilor care a cunoscut o crestere continua, serviciile inregistreaza de asemenea o tendinta ascendenta, ponderea acestora ajungand la aproximativ 50% din PIB. Impozitele nete pe produse au ocupat in 2007 o cota de 11,1% din PIB.

Pe categorii de utilizari, consumul efectiv al populatiei a crescut cu 10,2%, iar consumul efectiv al administratiilor publice s-a majorat cu 7,4%. O crestere impresionanta a inregistrat-o aportul de capital social, cu 29,9%. Exportul de bunuri si servicii a urcat cu 8,7%, dar a fost net devansat de importuri, care au crescut cu 26,1%.
Consumul populatiei a contribuit cu 77% la evolutia din 2007 a PIB, aportul de capital social cu 30,5% (fata de 25,6% in anul anterior), iar consumul administratiei publice cu 7,7%. O influenta negativa a avut-o deficitul comercial, care s-a adancit la 14,3% din PIB in 2007, fata de 12% in 2006, fiind de peste doua ori mai mare comparativ cu 2002, cand reprezenta 5,7% din PIB.

Cele mai citite

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă