24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialCoruptia, cauza lipsei de respect fata de stat

Coruptia, cauza lipsei de respect fata de stat

Analiza facuta de Departamentul de Stat American pe anul 2007 pentru Romania nu inregistreaza mari progrese fata de raportul precedent, iar criticile merg de la coruptie, abuzuri ale fortelor de ordine pana la violenta impotriva femeilor.

In Romania coruptia ramane o problema larg raspandita, subliniaza Raportul anual al Departamentului de Stat (DOS) american. Comparativ cu raportul omolog din 2006, lucrurile par sa nu se fi schimbat considerabil. Unul din punctele sensibile semnalate de documentul american ramane sistemul judiciar romanesc, care are o problema de credibilitate in ceea ce priveste aplicarea impartiala a legii. Totodata, coruptia ramane principalul factor care face ca romanii sa arate tot mai putin respect fata de fortele de ordine si de autoritatea politiei. Pe de alta parte, sunt consemnate si abuzurile facute de fortele de politie in timpul anchetelor si de jandarmerie, precum si relele tratamente aplicate detinutilor si rromilor. Documentul mentioneaza pe larg activitatea procurorilor anticoruptie care au fost supusi la presiuni din partea ministrului de atunci al Justitiei, Tudor Chiuariu, precum si anchetarea unor fosti si actuali membri ai Guvernului.

Fata de 2006, raportul DOS inregistreaza o regresie a conditiilor din penitenciare. Astfel, desi inchisorile din Romania nu s-au mai confruntat in 2007 cu o problema de suprapopulare, totusi conditiile de detentie continua sa fie dure, iar inchisorile nu intrunesc standardele europene.
Enumerand mai multe cazuri in care jurnalistii au fost agresati fizic, raportul critica decizia Curtii Constitutionale potrivit careia "insulta si defaimarea" trebuie pedepsite de lege.
In ceea ce priveste restituirea proprietatilor, a batut pasul pe loc in 2007, spre deosebire de raportul precedent care nota o imbunatatire a acestui proces. In plus, Departamentul de Stat American mai aminteste de opozitia Bisericii Ortodoxe de a restitui bisericile si manastirile Bisericii Greco-Catolice confiscate de regimul comunist in 1948, cand cele doua institutii au fost obligate sa fuzioneze.

Referitor la libertatea religioasa, raportul DOS pe 2007, la fel ca cel din 2006, reitereaza ideea ca Legea Cultelor, promulgata in decembrie 2006, este "restrictiva si discriminatorie" pentru minoritatile religioase. In plus fata de raportul de anul trecut, Departamentul de Stat american isi arata nemultumirea fata de impartirea tripartita de recunoastere religioasa – grupuri religioase, asociatii religioase si religii – instituita de aceeasi Lege a cultelor.
Cat despre cazurile de discriminare, la fel ca in 2006, raportul critica indiferenta Guvernului de la Bucuresti in solutionarea acestei probleme care afecteaza in principal femeile si rromii. si in ceea ce priveste traficul de persoane Romania starneste criticile Departamentului de Stat, care crede ca, desi ramane o problema a autoritatilor de la Bucuresti, acestea nu au facut mai nimic ca sa o rezolve.

Discriminarea
Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu si Adrian Cioroianu sunt trecuti pe "lista neagra" de Departamentul de Stat in ceea ce priveste discriminarea romilor. Astfel, este mentionata celebra afirmatie a presedintelui "tiganca imputita", asemanarea facuta de premier intre rromi si cresterea criminalitatii, dar si dorinta ministrului de Externe de a-i deporta pe rromi in desertul Egipt. Consemnat in raport mai este si Gigi Becali, care a interzis accesul homosexualilor la meciurile echipei Steaua.

Cele mai citite

Român prins în Italia cu o cantitate record de cocaină

O încărcătură de cocaină destinată aprovizionării principalelor centre de distribuție din Roma a fost interceptată de Garda Financiară a Comandamentului Provincial Roma la bariera...

Rolul României în promovarea transparenţei şi a integrităţii la nivel internaţional este astăzi mai relevant ca niciodată, a afirmat Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 17 septembrie 2024, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a Controlorului General al...

Bijuterii care au aparținut Mariei Tănase, scoase la licitație

Piese din colecția celebrei cântărețe Maria Tănase vor fi scoase la licitație marți, 17 septembrie, în cadrul evenimentului „Something Old, Something New, Something Blue”,...
Ultima oră
Pe aceeași temă