O camera foto digitala de 3 megapixeli este deja istorie, in timp ce 7-8 MP reprezinta acum o performanta standard, care nu mai impresioneaza pe nimeni. Consumatorii vorbesc mai mult de 8-10 MP, in timp ce producatorii privesc spre 15 MP.
In urma cu cateva luni, existau analisti de piata care dadeau ca sigura moartea camerelor digitale, viitorul fiind cel al telefoanelor cu camere foto. Aceasta viziune parea a fi confirmata de Hewlett Packard si Konica Minolta, care au si iesit din afacerile cu astfel de produse. Se pare ca acestia nu facut altceva decat sa elibereze locul pentru toti ceilalti producatori care acum par cuprinsi de un entuziasm greu de explicat. Aproape toti au lansat cel putin cate un model nou. Unii chiar au mers mai departe si au aruncat pe piata o multime de produse din gama mai ieftina (7-8 MP, la 200-300 de dolari), care nu se disting prin nimic, decat prin faptul ca vin intr-o varietate de culori. Lucru care, de altfel, se dovedeste a fi extrem de apreciat de consumatori. Impresionant este insa pragul la care s-a ajuns in batalia megapixelilor: 14,6 MP.
Samsung si Pentax au iesit in acelasi timp cu cate un model de camera digitala care atinge aceste performante. Modelul GX20 de la primul producator si K20D, de la al doilea, sunt cele care se anunta a fi noile vedete ale acestui segment. "La Canon exista chiar si mai mult – EOS 1Ds, ce are o rezolutie de 21 MP, a comentat Paul Militaru, director Business Development la IT&S. Camera se gaseste deja in Romania si noi o vindem cu succes. Cei care solicita acest produs sunt fotografii profesionisti, in special cei de studio."
Standardul de anul trecut: 5-6 MP
Megapixelii sunt cei care dau marimea maxima a fotografiei. Comprimata sau scoasa pe hartie fotografica (cu ajutorul imprimantei), poza ar trebui sa aiba o calitate mai mare.
Rezolutia foarte mare este necesara atunci cand se doreste imprimarea fotografiei pe un suport de dimensiuni mari. Pentru fotografii de dimensiuni obisnuite, sunt suficienti 4-5 MP.
Astfel ca sunt distribuitori in Romania in oferta carora nici nu mai exista camere de 3 megapixeli. "Anul trecut s-au vandut foarte bine camerele de 5-6 megapixeli, a adaugat reprezentantul IT&S. si, deja, catre sfarsitul anului au inceput sa fie din ce in ce mai cerute camerele de 7 MP." Aceasta opinie este impartasita si de Kicsid Gergely, product category manager Germanos Romania. "Desi pe piata externa lupta se da pe segmentul camerelor de rezolutie inalta, cele doua segmente (camere semiprofesionale si camere compacte) dezvoltandu-se rapid spre atingerea pragului de 15 MP, in Romania inca 95% din vanzari se realizeaza pe segmentul camerelor compacte sub 9 MP, spune Gergely. Foarte atractive pentru consumatori au fost si solutiile complete oferite de noi: pachete cu camera foto±card de memorie±acumulatori. Marcile cele mai apreciate de clientii nostri au fost, in ordine alfabetica: Canon, Fuji, Samsung si Sony."
In 2008, interes pentru 10 MP
La ora actuala, putem vorbi despre o crestere a interesului consumatorilor romani pentru camere cu o rezolutie de peste 10 MP. Aceasta rezolutie se regaseste in principal la camerele DSLR (camera cu obiective interschimbabile). Aceste camere sunt semiprofesionale si se adreseaza, in primul rand, celor care ridica fotografia la rang de hobby. In ultima perioada s-a inregistrat o crestere a vanzarilor si pe acest segment, ce a fost determinata de scaderea preturilor, fotografia de buna calitate devenind astfel mai accesibila unui numar mai mare de pasionati. Se regasesc insa si in magazinele romanesti modele de camere compacte cu rezolutia de 10 MP, dar la preturi care nu sunt accesibile tuturor.
Zoom-ul optic, minim 4x
Insa nu numai numarul megapixelilor ar trebui sa conteze atunci cand cumparam o camera foto. "Trebuie sa ne uitam cu atentie la calitatea lentilelor, deoarece claritatea imaginilor este limitata de dispozitivul optic, indiferent de numarul de pixeli de pe senzor, a atentionat reprezentantul Germanos. Al doilea element este zoom-ul, care trebuie sa fie unul optic, de minimum 4x sau 5x, suficient pentru orice utilizator amator. Trebuie sa luam in considerare si ISO-ul, adica factorul de sensibilitate al aparatului la lumina, in diverse conditii de luminozitate."
Tremuratul mainilor nu mai este o problema
"Este bine, de asemenea, sa aveti in vedere functiile Macro si Super Macro – pentru fotografierea obiectelor apropiate. si, este foarte important ca aparatul sa aiba un mod manual, precizeaza Paul Militaru. Acesta trebuie sa ofere posibilitatea reglarii: culorilor, balansului de alb, ISO-ului si a compensatiei expunerii." Totodata, urmariti si functia OIS – Optical Image Stabilization –, ce le ofera utilizatorilor posibilitatea de a realiza imagini foarte clare indiferent daca mana acestora este sau nu una de profesionist, atenuand pe cat posibil miscarile involuntare si tremuratul mainilor.
Majoritatea camerelor ofera, pe langa modul auto si cel manual, un mod cu diverse cadre presetate. Cele mai utile ar fi: Portrait mode, Night mode, Movement (in miscare) sau kids&pets, Foliage (frunzis), declansare automata (Self timer)&Fotografiere continua (Continuos shot/Drive mode). si aveti grija la timpul de expunere – cu cat acesta este mai mic, cu atat mai rapid veti putea face fotografia. Iar cablul USB (acum 2.0) care asigura comunicarea cu calculatorul trebuie neaparat sa fie inclus in pachet.
STANDARDE
Rezolutie de 6 MP pentru cel mai ieftin aparat
In privinta preturilor, acestea variaza in functie de performante – zoom optic si digital, rezolutie, stabilizator de imagine, tipul de memorie –, dar si de design si se inscriu intre 250 si 3.500 lei.
Spre exemplu, un aparat Genius G-Shot P6533 cu rezolutie de 6 MP si zoom optic de 3x costa 250 lei, un Panasonic DMC-LZ6EG-S cu 7.2 MP si zoom optic de 6x are un pret de 369 lei, in timp ce un Olympus SP-550UZ de 7.1 MP si cu zoom optic de 18x are un pret de 1.848 lei.
Tendinte
Ecranele sensibile la atingere si zoom optic peste 6x
In afara numarului tot mai mare de megapixeli, din acest an vom vedea pe piata tot mai multe camere foto digitale ce includ noi tehnologii de imbunatatire a fotografiilor, cum ar fi recunoasterea chipurilor sau recunoasterea inteligenta a scenelor, un ISO mai performant, zoom optic mai mare de 6x la camerele compacte si ecran digital sensibil la atingere.