3.2 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialMr. Europe al Romaniei

Mr. Europe al Romaniei

Un incident concludent avea loc cu putine saptamani in urma, cu ocazia decernarii premiului anual al Grupului pentru Dialog Social. Luand in primire premiul GDS conferit, fostul sef al Delegatiei CE la Bucuresti Jonathan Scheele a dorit sa se adreseze auditoriului pentru a puncta unele ingrijorari privind modul in care a performat Romania pe parcursul primului an dupa aderarea la UE. Domnia sa a fost insa intrerupta de succesorul sau Nicolae Idu, actualul sef al institutiei rebotezate Reprezentanta  si ale carei atributiuni sunt, de-acum, unele limitate. Scena a reflectat, la o scara redusa, lupta pentru putere dusa in cadrul UE la nivelul principalelor ei institutii – Comisia Europeana, Consiliul si Parlamentul European. Atat batalia, cat si rezultatul ei au, inevitabil, o influenta considerabila asupra insasi profunditatii cu care va intelege Romania sa imbratiseze acele idei care alcatuiesc setul valorilor reprezentantive ale Uniunii.
Numirea lui Idu in actuala sa functie a constituit, neindoios, o victorie semnificativa a vechii garzi de la Bucuresti, determinata a directiona beneficiile postaderare spre un cerc restrans de persoane, in timp ce viata publica din Romania ar urma sa ramana perpetuu ferita de influenta variilor modele comportamentale din Europa. Sub Hildegard Puwak, Idu s-a dovedit a fi un vajnic cerber responsabil cu sfera civica, preocupat de impiedicarea transformarii acesteia intr-o entitate capabila sa raspunda mobilizarii UE pentru promovarea unei schimbari veridice in Romania. Ulterior, ambitiile longevivului director general al Institutului European din Romania s-au limitat la transformarea institutului intr-un fel de birou de traduceri al acquis-ului comunitar si la organizarea, ocazionala, de conferinte fastidioase dedicate unor aspecte tehnice ale procesului de aderare. Aidoma lui Leonard Orban, Idu prefera sa minimalizeze invariabil gravele esecuri si regrese ale Romaniei, exagerand in schimb orice realizare, cat de modesta, proclamata de regula drept mare succes.
In decursul primelor luni ale anului, Nicolae Idu a tacut malc pe tema fondurilor structurale – Vasile Puscas, fostul negociator-sef al Romaniei cu UE, fiind, in ultima instanta, cel care atragea atentia asupra faptului ca in 2007 Romania nu a reusit sa absoarba un singur eurocent din celebrele miliarde postaderare puse la dispozitie de Bruxelles. Culpa ii revine, incontestabil, Guvernului, care s-a dovedit incapabil sa avanseze proiecte viabile. Se prea poate ca Leonard Orban sa fi avut chiar posibilitatea de a sustine, pe culoarele Bruxelles-ului, numirea lui Idu in functia de sef al Reprezentantei CE in Romania, dat fiind ca DG Comm – Directia Generala pentru Comunicare, in atributiunile careia intra si resursele umane – detine informatii extrem de sumare despre cel de-al 27-lea stat membru al UE.
Din fericire, exista si unele stiri mai imbucuratoare: de luni bune, institutiile de la Bruxelles recruteaza tineri romani, pe de o parte cu certe aptitudini de specialitate, iar pe de alta cu o autentica aplecare spre valorile fundamentale ale UE. Reversul medaliei se prezinta, fireste, altfel: acasa, tinerii continua sa intampine dificultati ori de cate incearca sa contribuie efectiv la progresul tarii, lovindu-se nonstop de rationamentul profund birocratic al functionarimii romanesti – principalul derivat al administratiei ramase nereformate.
Un alt aspect pozitiv al prezentei romanesti in plan european este cel al reprezentarii femeilor – macar la Bruxelles doamnele ajung promovate in varii functii de raspundere. Recent, Fokion Fotiadis, predecesorul lui Jonathan Scheele, amintea de eforturile notabile ale Delegatiei depuse, in 1999, in vederea largirii echipei de la Bucuresti cu noi salariati competenti – dat fiind volumul muncii aferent procesului de aderare al tarii la UE. Curand, Fotiadis avea sa constate ca echipa sa era compusa preponderent din femei – in proportie de 90%. Domniei sale procentajul i s-a parut firesc, fiind de parere ca in Romania femeile oricum constituie pilonul esential al natiunii datorita spiritului lor de initiativa, dar si perseverentei deseori superioare celei a barbatilor.
Cea mai mare misiune diplomatica a Romaniei din intreaga lume este, in prezent, cea de la Bruxelles, dar ma tem ca numarul femeilor prezente in aceasta echipa ramane, conform traditiilor de "acasa", unul infim. Principala sarcina care pare sa-i revina, deocamdata, Misiunii Permanente a Romaniei de pe langa UE este tocmai diminuarea eforturilor Uniunii depuse intru promovarea schimbarii in Romania. Din ce in ce mai des, Misiunea refuza sa colaboreze cu CE chiar si in chestiuni de rutina. Relatiile dintre cele doua institutii amintesc, in buna parte, de o "batalie a sexelor" – purtata, de aceasta data, intre barbati pasivi, dar proveniti din structuri influente si femei pline de initiativa, dornice sa contribuie concret la cladirea unei Europe comune mai puternice. Prin promovarea unui figurant de genul domnului Idu eurocratii au reusit doar sa submineze sansa valorilor europene si a unui viitor relativ apropiat in care acestea sa importe cu adevarat in Romania.

Tom Gallagher este profesor la Universitatea Bradford din Marea Britanie

Cele mai citite

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....
Ultima oră
Pe aceeași temă