-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAgricultura promite credite pentru fermieri

Agricultura promite credite pentru fermieri

» Scumpirea gazelor si a energiei nu afecteaza agricultura

"In urma analizelor efectuate de minister impreuna cu patronatele din domeniu,  a reiesit ca scumpirea energiei electrice si a gazelor nu va influenta costurile in agricultura si industria alimentara  decat cu un nivel mai mic de 1%", a precizat Vosganian. Pe de alta parte, autoritatile au anuntat ca acciza pentru motorina utilizata in agricultura va fi redusa,  urmand sa  fie aprobat un act normativ in acest sens. "Mi-am asumat angajamentul de a propune cea mai favorabila solutie de finantare, pentru ca pretul la motorina sa fie avantajos pentru agricultura", a spus Vosganian. Ulterior ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a precizat ca prin actul normativ va fi redusa acciza la motorina.

» Ministerul Agriculturii liciteaza catre bancile comerciale o suma cuprinsa intre 100 milioane euro si 200 milioane euro, in vederea acordarii de credite pentru agricultori.

» Imprumuturile vor avea o dobanda sub cea a pietei, precum si termene de rambursare si perioada de gratie mai mari decat cele uzuale.

Fermierii pot contracta credite in conditii avantajoase, garantate de stat, pentru dezvoltarea proiectelor de investitii in agricultura, industrie alimentara, piscicultura si dezvoltare rurala.
In vederea derularii programului, Ministerul Agriculturii a anuntat ca va coopta si bancile comerciale interesate, in acest scop urmand sa  scoata la licitatie o suma cuprinsa intre 100 milioane euro si 200 milioane euro, destinata bancilor, in vederea acordarii de credite agricultorilor in conditii mai avantajoase fata de cele din piata.   
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a afirmat, dupa o discutie prealabila cu reprezentantii unui numar de 14 banci  care s-au aratat interesate de proiect, ca suma destinata componentei de sustinere a agricultorilor va fi stabilita in perioada imediat urmatoare, in functie si de fondurile disponibile de  la bugetul de stat.
"Bancile au inteles care sunt facilitatile prevazute in program si vor veni in perioada urmatoare cu produse specifice pentru a-si prezenta oferta", a spus Ciolos, precizand ca detaliile privind metodologia si sumele alocate pe tipuri de proiecte nu au fost inca stabilite.
El a adaugat ca in urmatoarele saptamani va stabili tipurile de investitii si plafonul maxim al creditelor aferente anului 2008.
Ministrul Agriculturii mai spune ca imprumuturile din aceste fonduri vor avea o dobanda sub cea a pietei, precum si termene de rambursare si perioada de gratie mai mari decat cele uzuale.
Acesta mai spune ca la numai cateva zile de la anuntarea programului deja exista cateva proiecte depuse in vederea obtinerii finantarii, fiind aprobate de Agentia de Plati.

10 miliarde de euro,  bugetul total al  programului
Potrivit lui Ciolos, fondurile totale  alocate in cadrul programului de dezvoltare rurala  au o  valoare de 10 miliarde de euro, din care opt miliarde de euro reprezinta finantare din partea Uniunii Europene, la care se adauga doua miliarde de euro cofinantare de la bugetul de stat.
Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) – asa cum a fost intitulat – se va derula in perioada 2008-2013 si cuprinde o serie de masuri menite sa asigure o mai buna absorbtie  a fondurilor europene.

Proceduri de accesare simplificate
Spre deosebire de programele anterioare, autoritatile au in vedere simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor, in sensul ca beneficiarii finantarilor nu mai trebuie sa demonstreze existenta cofinantarii la depunerea proiectului. Comparativ cu programul SAPARD, al carui principiu de finantare era cel al rambursarii cheltuielilor deja efectuate, in cazul PNDR autoritatile propun acordarea unui avans de pana la 20% din valoarea ajutorului nerambursabil, imediat dupa semnarea contractului de finantare. Acest lucru va permite, in opinia initiatorilor programului, demararea imediata a investitiei si  acoperirea unor costuri de stricta necesitate. "Activitatea agricola este considerata o activitate de risc si prin urmare am gandit PNDR astfel incat prin modul de cofinantare sa convingem bancile ca riscurile sunt mult diminuate", a spus Ciolos. Acesta a precizat ca beneficiarii fondurilor pot garanta imprumuturile inclusiv cu utilajele achizitionate.
La intalnirea de vineri au fost prezente bancile BRD, CEC, Banca Carpatica, Bancpost, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Unicredit Tiriac Bank, Romanian International Bank (RIB), Eximbank, ATE Bank, Alpha Bank, ING si BCR, precum si premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...
Ultima oră
Pe aceeași temă