1.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialGena lui Iliescu s-a clonat

Gena lui Iliescu s-a clonat

Iliescu are dreptate! E chestie de gena. si nu orice gena, ci una in al carei cod au fost scrijelite cu litere stacojii invataturile Partidului Bolsevic catre toti fiii sai. Ele n-au putut fi sterse prin nici o inginerie genetica, nici macar una cu patent rusesc, daramite de o biata revolutie cu piciorul in ghips si de un capitalism cu pareza pe partea dreapta. N-au putut fi sterse nici de reformele impuse de comandourile "scarbei" de Europa si cu atat mai putin de axa Londra-Washington via Bucuresti. Ba, din contra, gena lui Iliescu nu doar ca s-a intarit prin mutatii mici si dese, dar capacitatea de reproducere si raspandire s-a amplificat direct proportional cu trecerea timpului si esecul societatii create in laboratoarele fesenismului. Cu asa o gena e si normal sa ai urmasi pe masura, dar mai ales acolo unde te astepti mai putin. La 78 de ani, Iliescu are toate motivele sa-si lateasca zambetul simbolic si sa spere ca nu se va descoperi in timp util vaccinul care sa opreasca pandemia.
Cate un ADN marca Iliescu poate fi gasit in aproape fiecare politician, fie el mort, viu sau in agitata faza a conceptiei. Bunaoara Nastase, de unde o fi luat el tehnica supravietuirii cu cadavrul matusii Tamara in dulapul din Zambaccian, abilitatea de a juca alba-neagra cu partidul chiar pe biroul lui Geoana sau taria de sustine o minciuna pana se transforma in adevar acceptat chiar si de cartile de istorie, daca nu din viguroasa gena a lui Iliescu. Dar adolescentul miop al liberalismului romanesc, Bogdan Olteanu, care se lupta cu indarjire sa arunce GDS macar in strada, daca la groapa de gunoi nu poate, nu-l mana pe el in razboiul cu intelectualii nealiniati la intrarea de serviciu a Palatului Victoria vreun cromozom scapat din eprubeta iliesciana?

Ce altceva poate fi la originea originii hotararilor de Guvern, a ordonantelor si regulamentelor prin care ONG-urile sunt puse sa-si schimbe denumirea sau sa ceara voie de la stat sa faca cercetare, fie ea si pe bani europeni? Greu de crezut ca asemenea apucaturi, asemenea dorinte prost ascunse de a-ti vedea criticii venind la Inalta Poarta a puterii cu palaria in mana si calus la gura nu fac parte din vasta mostenire genetica a bunicutei tuturor politicienilor. Caci doar pe vremea ei "cealalta parte" a societatii civile, presa si electoratul erau infierate cu manie proletara prin acte normative scoase pe sest sau prin discursuri publice. Culmea e ca structura celeilalte parti s-a pastrat aproximativ intacta, adica sunt cam tot aceleasi personaje, doar agresorii s-au schimbat. Atunci – FSN, PDSR, acum – PNL si PSD. Exista oare alta explicatie plauzibila a fenomenului decat mostenirea genetica, cea care, iata!, strabate guverne si ideologii?

Mai mult, ce s-ar putea afla la sorgintea rabufnirilor impotriva Uniunii Europene, a Comisiei, a raportorilor, a lui Taubman sau a oricui ridica glasul sa critice drumul de stanga pe care au apucat-o guvernantii de dreapta? Dar despre drumul propriu-zis, presarat cu pensioare marite pentru tot poporul bugetar, ce s-ar putea spune? Unde se afla oare izvoarele acestei generozitati stangiste si de unde isi trag seva, daca nu din acel ADN de care vorbeam?
Iliescu are dreptate! O gena zdravana altoita cu 50 de ani de comunism poate fi nepieritoare, iar dovada exista pe toate ecranele. Priviti cu atentie si veti vedea in politicienii nostri cate o bucatica de Iliescu. Ici o mentalitate, colo un rictus, dincolo cateva mostre din faimoasa limba de lemn. si totusi… Nervozitatea lui Iliescu criticand la partid uninominalul, deversarile manioase de pe blogul lui Nastase sunt un semn ca ceva ii sperie. ADN-ul si capacitatea lui de transmitere pe cale politica sunt in pericol. Mutatiile date in timp de uninominal s-ar putea sa le strice arborele genealogic.

Andreea Pora este publicist comentator

Cele mai citite

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...
Ultima oră
Pe aceeași temă