Dupa esuarea in instanta a artificiilor imobiliar-financiare pregatite pentru privatizarea Antibiotice Iasi, AVAS a trimis "cavaleria" in capitala Moldovei.
O echipa de control a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, formata din Dorin Cojanu, expert financiar, Nicusor Lascu si jurista Florentina Betelie, s-a strecurat pe usa din dos a fabricii Antibiotice SA, incercand sa scape de intrebarile ziaristilor. Surprinzator sau nu, controlul vine la doar cateva zile dupa ce presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a acuzat conducerea societatii iesene ca are interese personale, principalul vizat fiind chiar directorul Antibiotice, Ioan Nani. Vizita reprezentantilor AVAS a fost anuntata luni, la sfarsitul programului, iar marti dimineata echipa de control se afla deja la Iasi. Timp de doua zile au fost verificate documentele societatii, precum si activitatea din sectiile de productie. "Din cate am inteles s-au facut verificari la sange. S-au verificat aproape toate contractele pe care le are Antibiotice cu furnizorii de medicamente, iar rezultatele controlului au fost pozitive in sensul ca nu au fost gasite nereguli", a declarat unul dintre inginerii-sefi de sectie, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Directorul AVAS a acuzat dur conducerea si sindicatul fabricii iesene. Atanasiu a precizat ca "Nani doreste o privatizare a fabricii pe bursa pentru a cumpara actiuni si a se instala imparat la Antibiotice". "Toata povestea de la Antibiotice a plecat de la un lucru clar. Domnul director Nani are un frate, care se ocupa de afaceri, intr-o mare firma privata care vinde medicamente de la Antibiotice pe piata romaneasca. Asta e afacerea. De aceea vrea Nani o privatizare pe bursa. Fiindca privatizarea pe bursa inseamna ca scapam de investitorul care ia pachetul majoritar si care vine sa ne controleze activitatea", a declarat Teodor Atanasiu.
AVAS restituie banii platiti de investitori pentru privatizarea Antibiotice
AVAS va restitui integral sumele platite de investitori pentru dosarul de prezentare si pentru taxa de acces la camera de date a societatii. "AVAS va relansa societatea la privatizare folosind o metoda conforma cu cerintele Comisiei Europene si care sa tina cont de importanta economica si sociala a SC Antibiotice SA Iasi", se arata in comunicatul de presa. Teodor Atanasiu a negat faptul ca privatizarea societatii iesene ar fi urmat sa fie netransparenta si a respins acuzatiile privind interese imobiliare, afirmand ca cele 40 de hectare de teren ale Antibiotice au o valoare mult mai mica decat cea vehiculata, pretul de pornire al licitatiei fiind mai mare decat valoarea terenului.