Presedintele moldovean schimba foaia in ceea ce priveste relatiile cu Romania, afirmandu-si deschiderea fata de crearea unor relatii de vecinatate prietenesti cu autoritatile de la Bucuresti.
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat intr-un interviu televizat ca tara sa trebuie sa aiba relatii bune cu Romania, pentru ca "suntem vecini", iar neintelegerile aparute din motive istorice "trebuie uitate". Presedintele moldovean si-a manifestat disponibilitatea de a avea "relatii reciproce normale cu membrul Uniunii Europene, Romania". El nu a uitat insa sa puncteze si problema religioasa, afirmand ca declaratia Bisericii Ortodoxe Romane – conform careia BOR are momentan alte prioritati decat Mitropolia Basarabiei – nu atesta inca finalizarea completa a confruntarii religioase, dar este un mare pas inainte. Este prima declaratie de prietenie fata de Romania a presedintelui de peste Prut, in conditiile in care, nu cu mult timp in urma, acelasi Voronin acuza autoritatile de la Bucuresti de subminarea statalitatii moldovenesti si se arata foarte ingrijorat de realtiile moldo-romane pe care le considera "nu foarte simpatice".
Analistii de politica externa cred insa ca afirmatiile lui Vladimir Voronin raman simple declaratii de intentii pana nu face ceva concret in acest sens. Specialistul in geopolitica Oleg Serebrian sustine ca au "existat si anumite semnale de la Bruxelles" care l-ar fi determinat pe Voronin sa-si schimbe atitudinea fata de Romania. Acest lucru este confirmat si de faptul ca in scurt timp urmeaza sa fie facute publice rezultatele raportului Comisiei Europene pe marginea planului de actiune UE-Republica Moldova, unde autoritatile de la Chisinau au foarte multe restante, majoritatea legate de libertatea presei si de reformele in justitie. Oleg Serebrian socoteste insa ca nu este o schimbare reala de optica, ci mai degraba ca Voronin "va incerca sa devina prooccidental pentru a-si atinge obiectivele, pentru ca a mai ramas numai un an pana la alegerile parlamentare", data pana la care va incerca sa castige capital electoral pentru comunisti. Analistul politic Armand Gosu, specialist in spatiul ex-sovietic, ne-a explicat ca "pana nu face ceva concret nu va castiga voturi, pentru ca populatia care ar fi interesata ca Republica Moldova sa aiba relatii bune cu Romania oricum nu voteaza cu el".
» Dezinteres
Analistul de politica externa Iulian Fota crede ca declaratiile lui Voronin ar putea fi facute in contextul alegerilor din Rusia, insa "nu avem nici un element palpabil si de aceea nu trebuie luate in considerare". In plus, in opinia lui Oleg Serebrian, Rusia ar putea sa nu mai mizeze pe Voronin, pentru ca el nu mai poate candida la Presedintia Republicii Moldova.