9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTendinta primaverii – leul slab si banul scump

Tendinta primaverii – leul slab si banul scump

» BNR a cheltuit 311 milioane euro in februarie pentru a tine leul
la o medie de 3,6259 lei/euro, cu pretul reducerii rezervei valutare.

» Doar BCR, Raiffeisen si CEC
au depozite in lei mai mari decat imprumuturile acordate.

» Cresterea dobanzilor in piata bancilor va scumpi creditele ipotecare.

Banca Centrala a intervenit masiv in piata valutara in luna februarie pentru a stopa caderea leului, cheltuind peste 300 milioane de euro, suspecteaza analistii pietei financiare, care spun ca doar cumpararile de euro ar fi putut anula castigurile din plasamentele externe. Rezultatul a fost o depreciere a leului cu numai 0,7%, de la 3,7011 lei/euro pana la 3,7269 lei/euro. In februarie cursul mediu al monedei a fost cu 1,09% mai mare decat cel din ianuarie. Rezervele de valute ale Romaniei, administrate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), au scazut cu 311 miliarde euro, pana la 25,2 miliarde euro, spune banca centrala, fara a preciza cuantumul cheltuielilor si al intrarilor.

"In conditiile in care plasamentele externe ale bancii centrale au urcat ca valoare, daca ne uitam la obligatiunile de stat americane, de exemplu, scaderea cu 311 milioane euro indica faptul ca BNR a vandut valuta pentru a tine leul", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
Intrarea in piata valutara este maniera discreta de a actiona a bancii centrale, neanuntata si nejustificata, spun analistii.
Lupta pentru mentinerea leului pe o panta lina a continuat si ieri, cand BNR a atras peste 622 milioane lei (167 milioane euro) din banii bancilor in depozite cu termenul de o saptamana pentru care plateste dobanda sa anuala de 9%. Doar trei banci comerciale au plasat ieri bani in cuferele BNR, ceea ce arata fie o criza de lichiditati in lei, fie plasamente mai bune in alte parti.
"Nu e criza de lei, sunt lei in exces inca in piata, dar bancile au invatat lectia anului trecut, cand nevoia de lei pentru plata impozitelor din luna aprilie a urcat dobanzile in piata bancara la 30%", spune Dumitru.

"Probabil sunt alte plasamente mai bune, cum ar fi operatiunile swap sau plasamentele pe termen mai scurt. Oricum, ieri dobanda pe piata interbancara oscila in intervalul 9,5-10%, evident superioara celei platite de BNR", spune Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).
Evolutia pietei interbancare arata insa o tendinta de scumpire a banilor, fie pentru a satisface nevoia de cash din aprilie, necesara platilor impozitelor, fie pentru a acorda credite. Potrivit unor surse din piata bancara, doar trei banci romanesti au suficiente lichiditati in lei, adica acelea unde depozitele clientilor depasesc suma creditelor acordate. Bancile care ar putea castiga ceva bani din jocul pietei interbancare, avand lei in surplus, sunt BCR, Raiffeisen si Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC).
In aceasta primavara, tendinta pietei monetare romanesti va fi "leul scump", care se va traduce prin majorarea dobanzilor la creditele in lei, avertizeaza analistii. Ieri, leul a coborat la un moment dat pana la 3,78 lei/euro, cadere stopata, evident, de banca centrala prin absorbirea celor 622 milioane lei in exces.
Efectele majorarii dobanzilor pe piata interbancara influenteaza pe de o parte negativ creditele ipotecare si impumuturile obligatare din piata de capital, iar pe de alta parte maresc dobanzile platite de banci clientilor cu depozite mari, avertizeaza Anghel.

"Creditele ipotecare in lei sunt legate de dobanzile Robor, ale pietei interbancare romanesti, la care se imprumuta bancile intre ele. Imprumuturile municipalitatilor sunt si ele calculate in functie de Robor", a spus economistul-sef al liderului pietei bancare romanesti.
Pana atunci, economistii grupului financiar Citi estimeaza un curs al leului de 3,65 lei/euro in primul trimestru al acestui an, cu o evolutie in continua –  dar usoara – intarire a monedei nationale, pana la 3,55 lei/euro la finele anului 2008. Cu pretul majorarii de catre banca centrala a dobanzii sale de politica monetara pana la un nivel anual de "cel putin" 10%.

Cele mai citite

Pași importanți pentru a-ți dezvolta afacerea în primii ani

Lansarea unei afaceri este un moment plin de emoție, dar și de provocări. Primii ani sunt cruciali și pot determina viitorul afacerii tale. Chiar...

Optimizarea Igienei cu Produse Profesionale: Tork, Lucart și Kiehl

Într-o lume în continuă schimbare, standardele de igienă joacă un rol esențial în asigurarea sănătății și siguranței atât acasă, cât și în mediile de...

Ce materiale de construcție sunt necesare pentru un sistem de conducte fiabil

Pentru a construi un sistem de conducte fiabil, alegerea materialelor depinde de aplicație (transport apă, gaze, lichide industriale, canalizare etc.), condițiile de operare (presiune,...
Ultima oră
Pe aceeași temă