17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialScoli neautorizate de zece ani

Scoli neautorizate de zece ani

Sute de copii din judetul Bacau continua sa invete in scoli neautorizate, cu probleme grave de consolidare, fara grupuri sanitare si in conditii dintre cele mai mizere.

Conform ultimei evaluari a Autoritatii de Sanatate Publica Bacau, 456 de unitati scolare din totalul de 1.092 sunt neautorizate. 48 sunt in mediul urban, iar 408 la tara, adica jumatate din unitatile existente in mediul rural. De exemplu, in comuna Blagesti, toate cele 11 unitati scolare functioneaza fara autorizatie sanitara. Ultima solicitare de autorizare dateaza din 2004, insa nu a putut fi aprobata din cauza numeroaselor nereguli. Cladirile in care invata elevii nu au grupuri sanitare corespunzatoare, unele corpuri au probleme de consolidare, iar o parte din scoli nu au nici apa potabila.

La Tatarasti, ultima viza pusa de ASP este din 1998. De atunci, autoritatile locale nici nu s-au mai deranjat sa depuna documentatia si sa ceara autorizarea. Nereguli mari sunt si in Rachitoasa si Ardeoani unde scolile nu au nici macar sistem de spalat pe maini sau grupuri sanitare corespunzatoare. "Unele dintre unitatile scolare au plan de conformare pe 3 luni sau 6 luni. Noi mergem periodic in control sa vedem daca putem sa le autorizam sau nu. Restul care nici nu au depus documentatie pentru autorizare functioneaza pe proprie raspundere si risca amenzi pentru lipsa autorizatiei sanitare sau pentru deficientele constatate", spune Anda Dumitrescu, purtatorul de cuvant al ASP.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă