Cand Vladimir Putin s-a instalat la Kremlin rubla se prabusise, iar Rusia intrase in incapacitate de plata si datora zeci de miliarde de dolari. Criza din 1998 nu era altceva decat continuarea colapsului economiei planificate, care incepuse la finalul anilor ’80.
Putin a preluat fraiele si a introdus, doi ani mai tarziu, cota unica de 13%, cea mai curajoasa miscare fiscala a momentului, cand tarile baltice nu coborasera decat la 23%. In opt ani a achitat datoria tarii si a dirijat imensul surplus bugetar catre doua fonduri suverane, unul de acumulare, in valoare de 32 miliarde dolari, iar altul de "stabilizare", in care veniturile din petrol au adunat 125 miliarde dolari.
Rubla creste cu 2%
Rubla este stabila la final de mandat si analistul Lars Ransmussen de la Danske Bank estimeaza o intarire cu 2% in acest an a monedei rusesti. Economia a crescut robust in ultimii ani, ceea ce a dus la formarea unei clase medii. Cu un produs intern brut per capita de 5.780 dolari, indicator al bunastarii, Rusia este plasata inaintea Romaniei sau Bulgariei in clasamentele Bancii Mondiale. De altfel, in fiecare an al guvernarii Putin economia a crescut in medie cu 7%, iar in 2007 PIB-ul a urcat cu 8,1%, sfidand criza pietelor financiare, fenomen la care Rusia se dovedise sensibila in 1998.
Rezervele internationale de aur si valute au urcat practic de la zero pana la 480 miliarde de dolari, a treia pusculita de stat ca valoare din lume, dupa China si Japonia.
Rusia gestioneaza un surplus bugetar de 6% din PIB, iar excedentul comercial extern este dublu.
Petrolul, ingredient esential
"Putin a salvat Rusia de la dezintegrare, evident folosind metode in forta, dar rezultatul a fost ca a stopat declinul economiei, a redirectionat evolutia si a curatat pietele", a spus analistul Matei Paun.
Petrolul a jucat un rol esential in avantul economic al Rusiei. In 1999, cand Putin a devenit seful Kremlinului, barilul de petrol costa 20 de dolari. Rusia a castigat 1.000 miliarde de dolari din vanzarea petrolului si a gazului in ultimii sapte ani.
"Ar fi simplist sa atribuim cresterii pretului petrolului succesul economiei Rusiei sub administratia Putin. Daca ar fi asa, atunci economii ca Nigeria sau din alte tari din Orientul Mijlociu ar fi trebuit sa fi urmat traiectoria Rusiei", spune Paun, care vede in reforma fiscala un ingredient al succesului.
Medvedev § continuitate
Pietele financiare nu au nici o reactie de panica in aceste zile, calm oarecum neobisnuit in perioada electorala. "E o atitudine normala, deoarece Medvedev inseamna continuitate in politica economica a Rusiei. E un manager competent care va continua reformele in aceeasi directie, iar pietele financiare se asteapta la o tranzitie ordonata, gandita cu rigurozitate", spune Paun. Dmitri Medvedev s-a referit recent la reducerea taxelor si chiar la descentralizarea puterii, reaminteste Paun. Analistii se asteapta ca Medvedev sa imbunatateasca sistemul legal.
53 de miliardari
Rasmussen invita la o lectura atenta a ultimului discurs al lui Putin, care va prelua fotoliul de premier, care anunta "tendinte nationaliste". Totusi, spune analistul Danske Bank, pentru Rusia inflatia este singurul mare risc al momentului.
In ciuda bataliilor duse cu oligarhii, Rusia lui Putin are acum 53 de miliardari a caror avere este evaluata de revista Forbes la 282 miliarde de dolari si nu e de mirare ca Moscova a devenit cel mai scump oras din lume.