» Nominalizarea avocatului Catalin Predoiu pentru portofoliul Justitiei a provocat surpriza, dar si nemultumiri in randul liderilor liberali.
Aripa dura din PNL nu vede cu ochi buni numirea unui personaj necunoscut pe acest post, mai ales in conditiile in care Ministerul Justitiei va fi condus de un tehnocrat, si nu de un om politic, care ar putea sa nu raspunda la comanda PNL. Vicepresedintii liberali Ludovic Orban, Crin Antonescu si Norica Nicolai se arata dezamagiti de faptul ca Tariceanu a ajuns la o intelegere cu presedintele Traian Basescu pentru numirea lui Predoiu, fapt care s-ar putea traduce in partid ca o cedare a premierului in fata sefului statului. Mai mult, acestia sunt nemultumiti ca nu au fost consultati in aceasta privinta. Decizia ar fi trebuit sa fie luata in cadrul Biroului Permanent Central. De altfel, cu cateva ore inainte de anuntul oficial al Guvernului, unii vicepresedinti credeau ca Tariceanu va opta pentru prelungirea cu inca 45 de zile a interimatului lui Teodor Melescanu. Reprosurile radicalilor din PNL sunt legate si de faptul ca Tariceanu a neglijat o decizie luata in Biroul Permanent, potrivit careia noul ministru de la Justitie trebuia sa fie Melescanu, iar la Aparare, Radu Stroe. Liderii PNL nu au uitat faptul ca Tariceanu nu a fost de acord in prima instanta cu nominalizarea Noricai Nicolai la Justitie, la sfarsitul anului trecut, acesta sprijinind ideea aducerii in fruntea ministerului a unui tehnocrat. Radicalii din partid se simt in acest sens frustrati pentru ca, prin intelegerea cu Basescu, premierul a reusit sa numeasca un om fara mari influente in PNL, dar sub controlul direct al prim-ministrului. In acest context, sedinta de astazi a conducerii liberale se anunta a fi cu scantei. Vicepresedintele Crin Antonescu incearca sa tempereze situatia din partid, desi recunoaste ca premierul a luat cu de la sine putere decizia in privinta acestei nominalizari. "Fara indoiala ca premierul avea dreptul, avea prerogativa foarte clara ca sa-si aleaga ministrii fara sa-i mai consulte pe membrii conducerii liberale", a precizat Antonescu. Acesta a tinut sa specifice ca "Radu Stroe nu s-a aratat nemultumit de aceasta chetiune". "Stroe nu a tras cu dintii sa devina ministru. Mi se pare un lucru de onoare sa spun ca Stroe a discutat personal cu premierul, solicitandu-i ca cel putin in privinta Ministerului Apararii sa lase lucrurile asa pana la Summitul NATO", a mai spus Antonescu.
La randul sau, Ludovic Orban a declarat ca numirea lui Predoiu "a fost o problema a premierului si a presedintelui", evitand sa raspunda daca a fost consultat sau nu. "Faptul ca primul-ministru s-a dus cu nominalizarea direct la Cotroceni, fara a se consulta cu partidul, este o prerogativa clara a functiei pe care o are", a mai spus Orban. Acesta a sustinut ca numirea lui Predoiu este o optiune buna, "ramane insa de vazut in ce masura va reusi in aceasta misiune grea". La randul sau, Radu Stroe s-a declarat "uluit" de aceasta nominalizare, afland acest lucru de la televizor. "Din cate stiu, premierul nu s-a consultat cu nimeni din partid", a adaugat Stroe.
CRITICI
» UE vrea un interlocutor permanent pe justitie
Comisia Europeana nu comenteaza numiri sau demiteri de ministri, deoarece aceste demersuri sunt de datoria Guvernului, a declarat pentru Mediafax Mark Gray, purtator de cuvant al CE. "Executivul comunitar ar saluta prezenta unui interlocutor permanent pe probleme de justitie in Romania", a precizat Gray. Acesta a amintit faptul ca raportul interimar pe tema justitiei a mentionat lipsa unui ministru al Justitiei. In acest context, reprezentantul CE saluta faptul ca, dupa adoptarea raportului interimar pe tema justitiei, atat in Romania, cat si in Bulgaria, "analiza si evaluarea Executivului european au fost pe deplin impartasite si sprijinite de toate statele membre ale Consiliului".
AFACERI
» Membru
IN CA AL CEC
Noul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, este membru in Consiliul de Admnistratie al CEC, asociat fondator la o casa de avocatura si detine participatii la doua firme de consultanta pentru afaceri si management. Presedintele CEC, Radu Ghetea, a declarat ca Predoiu va demisiona din Consiliul de Administratie. De asemenea, intr-un comunicat de presa al societatii de avocati Zamfirescu Racoti Predoiu, se spune ca Marian Catalin Predoiu se va suspenda din calitatea de avocat, din motiv de incompatibilitate. In acest moment Predoiu mai este partener de afaceri cu Marius Manoiu si Armand Louis Henri Raymond Weisheimer (cetatean francez) intr-o firma de consultanta pentru afaceri si management. De asemenea, noul ministru controleaza impreuna cu Radu Constantin Ragea, in proportii egale, societatea P&R Forus Strategies, care se ocupa tot de consultanta in afaceri.