» Romania a avut anul trecut un deficit fiscal de 2,63% din PIB, cu 370 milioane lei peste anuntul initial.
» Analistii spun ca investitiile in infrastructura sunt necesare, chiar daca deficitul s-ar apropia de 3%.
» Vosganian sustine ca salariul minim de 500 de lei acopera cosul minim de consum anual, evaluat la 810 lei.
Romania a avut un deficit fiscal de 10,27 miliarde lei in 2007, cu peste 370 milioane lei (100 milioane euro) mai mare decat factura prezentata anterior de ministrul Varujan Vosganian. Noua evaluare, provocata de schimbari in metodologia de calcul, pastreaza totusi distanta fata de limita impusa de Tratatul de la Maastricht si reprezinta 2,63% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2007. Initial, ministrul Economiei si Finantelor anuntase un deficit fiscal de 9,9 miliarde lei, ce reprezenta 2,4% din PIB. Intrucat in calculul deficitului bugetar intra acum veniturile bugetare ale lunii ianuarie 2008 – a explicat Vosganian – deficitul bugetar a fost rectificat. Vosganian nu exclude o noua corectie a nivelului deficitului fiscal dupa prezentarea valorii PIB-ului realizat in 2007, estimata la 390 miliarde lei (116,8 miliarde euro).
Analistii estimeaza dimensiunea deficitului fiscal din anul 2007 in jurul a 2,7% din PIB, desi Comisia Europeana a spus ca, potrivit calculelor sale, acesta ar putea sa depaseasca 3% din PIB. Daca va fi tinut in frau, atunci Romania va avea o imagine mai putin riscanta in randul investitorilor straini, ceea ce ar asigura o relativa stabilizare a leului.
"Estimarile noastre arata ca deficitul fiscal nu va depasi 3% din PIB nici in 2007, nici in acest an. Ne bazam pe declaratiile premierului si ale ministrului Finantelor, care anunta un program de masuri menite sa stapaneasca risipa si sa controleze cheltuielile. Este pentru prima data cand observam ca presiunile inflationiste sunt o preocupare si pentru un ministru al Finantelor, ceea ce e un lucru pozitiv", spune Lucian Anghel, economist-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR). Anghel spune ca Romania nu ar avea vreo problema nici daca deficitul fiscal se va apropia mai mult de pragul de 3% din PIB, fara a-l depasi, daca statul va investi in infrastructura. "Nu conteaza valoarea deficitului, ci structura cheltuielilor. Daca Romania face investitii in infrastructura, atunci apropierea de nivelul de 3% din PIB nu pune probleme, insa sustine economia, stimuleaza investitiile straine si urca productivitatea muncii", a spus Anghel.
Interpretare
In chestiunea taxei auto, Vosganian a identificat o sustinere din partea Senatului prin insasi motiunea de cenzura privind nivelul de trai, in punctul care se refera la schimbarile climatice. "Interesant este insa ca Senatul mandateaza Guvernul, prin aceasta motiune, sa adopte acte normative care sa previna schimbarile climatice, care sunt legate in principal de emisiile de carbon ce sunt alimentate si de traficul rutier, ceea ce inseamna, intelegem noi, si cred ca este limpede, ca Senatul ne mandateaza sa elaboram o lege a taxei de poluare auto care sa previna cresterea emisiilor de CO2 si in acest fel sa preintampine schimarile climatice", a spus Vosganian.