Patriarhia Romana declara ca "organizarea bisericeasca efectiva" a celor trei eparhii basarabene reactivate recent nu mai reprezinta o prioritate pentru BOR.
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, sustine ca in acest moment Biserica Ortodoxa Romana (BOR) se concentreaza asupra alegerii episcopilor pentru mitropoliile din Occident, alegeri care vor avea loc in mai putin de zece zile. Aceasta schimbare aparenta in pozitia BOR a fost repede speculata de Mitropolia Moldovei, subordonata canonic Patriarhiei Rusiei. Sceptic cu privire la stramutarea problemei celor trei eparhii pe o agenda de viitor, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibas, a precizat pentru Radio Europa Libera ca "ori este refuz, ori renuntare", dar nu poate fi "mai putin prioritara" sau "mai mult prioritara".
Reprezentantul ortodocsilor subordonati Moscovei a raspuns in acest fel declaratiei Patriarhiei Romane, care sustine ca "organizarea celor trei eparhii reactivate in Republica Moldova nu constituie o prioritate in prezent". Intamplarea are loc pe fondul expulzarii mai multor preoti si calugarite de origine romana de catre autoritatile Republicii Moldova.
Istoricul Cristian Vasile ne-a explicat ca "au fost voci chiar in episcopiile ortodoxe de aici, care au indemnat la prudenta, astfel ca Patriarhul Daniel a fost nevoit sa dea un pas inapoi". De aceeasi parere este si publicistul crestin Razvan Codrescu. El crede ca "BOR si-a asumat un gest de curaj pe care nu l-a dus pana la capat", pentru ca "gestul foarte radical al Patriarhului Daniel a fost prost vazut in Rusia si de aceea s-a razgandit". In plus, mai subliniaza istoricul Cristian Vasile, pentru ca atat Patriarhia Ierusalimului, cat si cea a Serbiei s-au raliat pozitiei moscovite, "BOR este izolata din punct de vedere al ortodoxiei".
Se pare insa ca declararea independentei Kosovo atinge si chestiunea delicata a existentei eparhiilor romanesti din Republica Moldova. Publicistul crestin Razvan Codrescu ne-a spus ca Serbia este indatorata Rusiei pentru ca o sustine in ce priveste independenta Kosovo, astfel ca "Serbia nu-si poate permite sa sutina Romania impotriva Rusiei". In acelasi sens, istoricul Cristian Vasile socoteste ca pozitia Patriarhiei Serbiei este "cea mai ciudata", pentru ca s-a solidarizat cu Biserica Ortodoxa Rusa "intr-un moment in care la nivel statal noi ne solidarizam cu problema sarba".
Faptul ca BOR a pus in cui, cel putin pentru moment, situatia eparhiilor romanesti din Republica Moldova se datoreaza, in opinia istoricului Cristian Vasile, si optiunii romanilor moldoveni pentru dependenta in plan religios de Moscova: "Ei arata un atasament mai mare fata de Patriarhia Rusa, iar episcopul Petru de Balti are in jurul lui doar o minoritate de preoti si foarte putini enoriasi". De aceea, Cristian Vasile subliniaza necesitatea aparitiei unor reactii si din Republica Moldova, nu numai din partea Romaniei.