Prezenta Rusiei in acest proiect nu inseamna moartea proiectului Nabucco, insa reprezinta faptul ca Rusia iese castigatoare in ceea ce priveste politica de livrare a gazelor in Europa, potrivit expertilor.
Ministrul de Externe turc, Ali Babacan, aflat in vizita la Moscova, a invitat Rusia sa colaboreze la realizarea gazoductului Nabucco, conform ziarului turc Zaman, citat de RADOR. Proiectul Nabucco a fost gandit de statele UE pentru a aduce gaz din zona caucaziana in Occident, cu ocolirea Rusiei. Propunerea sefului diplomatiei turce este motivata de faptul ca Nabucco nu trebuie privit ca o alternativa la livrarile de gaze rusesti. Directorul Transgaz, Ioan Rusu, companie ce reprezinta Romania la proiectul Nabucco, ne-a spus ca nu stie nimic despre propunerea Turciei si ne-a explicat ca "oricare dintre membri poate intentiona sa invite alte parti, dar intentia trebuie aprobata in unanimitate de consortiu". Cu toate acestea, Ioan Rusu nu a negat existenta unei "portite" prin care Rusia ar putea sa livreze gaze folosindu-se de Nabucco: "Exista o licitatie privind capacitatea de transport; odata castigata, nici unul din cei sase nu se poate opune ca firma respectiva sa vina sa transporte gaze prin conducta Nabucco, orice origine ar avea".
Viitorul gazoductului Nabucco nu este pus in pericol prin participarea ruseasca, crede Aurelian Dochia, membru in boardul Centrului Roman de Politici Economice, insa ne-a precizat ca, "desi proiectul nu-si mai atinge scopul politic de a evita Rusia, din punct de vedere comercial el ramane viabil si chiar cresc sansele de realizare ale sale". Aurelian Dochia consemneaza succesul inregistrat de Rusia prin colaborarea la acest proiect: "Rusia castiga pe toate planurile si este foarte clar ca este de neocolit in aprovizionarea cu energie a Europei si aceasta situatie nu poate fi schimbata in mod semnificativ in viitorul apropiat".
DISPUTA
» Nabucco vs South Stream
Proiectul gazoductului Nabucco, creat de Uniunea Europeana in special pentru a diminua dependenta Europei fata de gazele rusesti, devine, in opinia lui Aurelian Dochia, prin participarea Rusiei, o "simpla alternativa la South Stream" (n. red. – replica ruseasca a lui Nabucco). Cei sase parteneri ai consortiului Nabucco sunt: companiile Mol din Ungaria, Transgaz din Romania, Bulgargaz din Bulgaria, Botas din Turcia, OMV din Austria si RWE din Germania. De cealalta parte, South Stream este sustinut de Rusia, Italia, Bulgaria, Grecia si Serbia.