» Presedintele Serbiei ii intoarce astazi vizita lui Traian Basescu la Bucuresti, dupa ce acesta l-a sustinut in campania electorala, intr-un moment in care Bucurestiul nu recunoaste independenta Kosovo, iar marile democratii occidentale fac lobby pentru noul stat.
» Desi nu cred ca pozitia noastra in raspar cu SUA si cu UE va avea consecinte, analistii au doua explicatii: fie politicienii au inceput sa tina cu sfintenie la dreptul international, fie au folosit tema Kosovo in interes electoral, ferindu-se de votul de blam al celor care gandesc "astazi Kosovo, maine Ardealul".
Boris Tadic, presedintele Serbiei, vine astazi la Bucuresti intr-o vizita oficiala, ca raspuns la vizita din timpul alegerilor sarbesti, cand Traian Basescu l-a sustinut fatis pe Tadic, dar si la doar patru zile de la declararea independentei Kosovo. "Tadic tatoneaza terenul, ca sa vada cine si pana unde il va sustine in acest tambalau pe care, evident, Serbia il doreste in privinta Kosovo. Romania nu ar trebui sa sustina foarte tare pozitia Serbiei si logica ei conflictuala. E treaba lor, iar noi ne-am exprimat doar un punct de vedere cu Kosovo", interpreteaza analistul militar Cornel Codita vizita neasteptata a lui Tadic la Bucuresti.
Pozitia Romaniei in privinta Kosovo este evident pe placul Serbiei si este similara cu cea a Rusiei. Pe deasupra, intr-un interviu acordat TVR, Traian Basescu a declarat ca relatia sa cu Vladimir Putin este "foarte buna si deschisa". In plus, "probabil va trebui sa venim pe pozitia Turciei si a Federatiei Ruse" in privinta Marii Negre, a mai spus Traian Basescu.
Analistii de politica externa nu cred ca tot acest context poate fi interpretat ca o apropiere brusca a Romaniei fata de Rusia. "Nu noi ne-am dus pe pozitia Rusiei, ci ea a venit pe pozitia noastra. Eu cred ca presedintele a avut un discurs complementar politicii externe, care i-a lipsit pana acum. E clar ca n-a fost o coincidenta, ci poate o considerare mai profunda a rolului Rusiei in problemele energiei si securitatii internationale", crede Cornel Codita. Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, crede ca pozitia similara cu a Rusiei nu influenteaza cu nimic relatia cu Moscova: "Relatia nu poate fi mai buna, pentru ca ne stim limitele cu Rusia: energia, parteneriatul cu SUA, rolul in NATO si bazele americane din Romania". Analistii au doua explicatii pentru faptul ca Romania a ajuns sa sprijine Serbia in problema Kosovo, alaturi de Rusia. Prima are iz mioritic: acceptarea Kosovo strica jocurile electorale interne. "Cred ca exista teama, in clasa politica, ca episodul Kosovo sa nu fie decontat de vreun partid sau lider", spune Armand Gosu, specialist in spatiul ex-sovietic, care aminteste caderea masiva in sondaje a lui Emil Constantinescu, dupa deschiderea spatiului aerian pentru americanii care bombardau Serbia. In plus, desi toti politicienii au negat-o, "presupun ca exista aceasta psihoza cu Transilvania: premisa falsa ca maghiarii din Romania se vor inspira din precedentul Kosovo".
Alti analisti au mai multa speranta in principiile clasei politice. " Romania a avut de ales intre o lectura riguroasa a dreptului international si acceptarea realitatii din teren. Americanii si multe state europene au ales a doua solutie: luam act de ce se intampla si ne inclinam in fata realitatii. Ceilalti, ca noi, s-au tinut de principii: nu poti modifica frontiere decat pe cale pasnica, prin negocieri transparente", considera Cornel Codita. Mult aclamatul interes national in problema Kosovo, Iulian Chifu il traduce astfel: "Avem interesul sa nu fie instabilitate, sa avem un Kosovo sustenabil, care sa nu faca import de criminalitate si unde sa nu izbucneasca forme de violenta". Cornel Codita il parafrazeaza pe Nicolae Titulescu pentru a explica pozitia contrastanta a Romaniei: "Statele mici vor fi mereu in bataia vantului. Singurul lor sprijin este norma de drept international. Cei mari isi permit sa o incalce, pentru ca au puterea sa suporte consecintele. Noi nu".
Liberi sa fim contra
faptul ca romania a ajuns sa sprijine pozitia Serbiei in Kosovo, alaturi de Rusia si in raspar cu partenerii traditionali – SUA si granzii Europei, nu va avea repercusiuni majore asupra Romaniei. Analistul Armand Gosu citeaza o sursa autorizata din administratia americana, care se arata mai preocupata de pastrarea trupelor romanesti in Irak si Afganistan si priveste pozitia Romaniei fata de Kosovo ca pe o problema de politica interna. "Niste costuri vom avea de pe aceasta pozitie, dar nu in sensul ca cineva ne va pedepsi. UE va incepe probabil negocierile cu Kosovo. La un moment dat, aceasta pozitie va trebui sa se adapteze realitatii", socoteste Cornel Codita. Nici Cristian Parvulescu nu crede ca vor fi consecinte. "Administratia americana considera ca statele partenere au libertate in politica internationala, atat timp cat nu incalca principii de baza. In ce-i priveste pe europeni, poate ca asteptau mai multa solidaritate din partea noastra, dar pozitia noastra nu este o surpriza, ea a fost anuntata demult", arata Parvulescu.